Nyheter

Høyre svarer på kritikk og bekymringer: Mer til de frivillige – ikke mindre

– Fredrikstad kommune vil i 2021 få 2,9 millioner kroner til å drive frivilligsentralene, ikke 1.648.000 som i år, forsikrer stortingsrepresentant Tage Pettersen (H).

Av Arne Børresen

Rikspolitikeren fra Østfold har i likhet med flere av sine kolleger i regjeringsapparatet reagert på oppslaget i Demokraten tirsdag (+), hvor ledelsen i den lokale frivilligsentralen frykter at de blir stående uten statlig støtte fra 2021.

Fra da av vil nemlig ikke kommunene lenger motta øremerkede tilskudd fra staten til å drive dette tilbudet videre, slik det også ble nedfelt i den nye kommunereformen fra 2017.

Nær dobling av støtten 

Tage Pettersen mener det må ligge en misforståelse til grunn for påstanden om at de fire frivilligsentralene i Fredrikstad kommune kanskje må lukke dørene om vel et år.

– Jeg kan berolige med å si at Fredrikstad - som i dag får cirka 1,7 millioner kroner i støtte fra staten til dette formålet – vil få cirka 2,9 millioner i 2021. Dette fordi vi fra 1. januar går over fra ordningen med øremerkede midler til innbyggertall-basert støtte.

– Mens alle sentraler i dag får 412.000 kroner i øremerket støtte vil man om vel ett år få en pott penger som reflekteres i antallet innbyggere kommunen har. Dermed vil Fredrikstad oppleve en nær dobling av støtten, opplyser Pettersen til Demokraten.

Les også: «Fra 2021 mister landets 462 frivilligsentraler sitt statlige driftstilskudd»

Alle får

– Hva med de små kommunene med få innbyggere?

– Det er jo det som er litt beklagelig med ordningen. Men i kommunereformen ligger hele 14 forskjellige formål som nå blir innbyggertall-basert. Da får man heller prøve å justere inn de 200.- 300.000 kroner man mister på en annen måte.

– Dessuten er det verdt å merke at alle de 356 kommunen vil få støtte til å drive frivilligsentralene – enten man har sentral eller ikke, forklarer stortingsrepresentant Tage Pettersen.

Mer fra Dagsavisen