Nyheter

Blått lys for frivilligsentralene

Fra 1. januar 2021 kan det være slutt for Fredrikstads fire frivilligsentraler. I forslaget til statsbudsjett legger regjeringen opp til at driften av de 462 sentralene i landet ikke lenger skal være Statens ansvar når 2020 ebber ut.

Av Arne Børresen

– Jeg må si vi er litt bekymret om dagen. Vil – eller kan ikke kommunen kompensere for støtten som faller bort blir det helt umulig å drive dette tilbudet videre, sier Inger Marie Solgård, leder for avdelingen i Gamle Badet på St. Croix.

Les også: Høyre svarer på kritikk og bekymringer: Mer til de frivillige – ikke mindre (Demokraten+)

Hundrevis av brukere

Tilsammen 1.648.000 kroner mottar Fredrikstad kommune hvert år for å holde sentralene på St. Croix, Gressvik, Selbak og i sentrum i gang. Midlene fra Staten går ifølge Solgård uavkortet til formålet: alle avdelingene får 412.000,- hver.

– Man skulle kanskje tro det er gratis å drive slike tilbud med bakgrunn i at innsatsen som ytes er frivillig. Men det må nødvendigvis koste å administrere de mange hundre menneskene som stiller seg til disposisjon for blant annet syke, eldre og andre som trenger en hånd i hverdagen.

– Bare ved dette kontoret holder vi styr på 320 hjelpere. I tillegg til et drøyt årsverk til merkantilt- og administrativt arbeide har vi også husleie, strømregninger og andre løpende utgifter som skal betales. Tar du bort nærmere en halv million kroner i inntekter gir det seg selv hva som skjer, sier Solgård.

Hun får støtte av Homestart-lederen Lene Mathisen.

– Vårt arbeide likner i prinsippet mye på hva frivilligsentralene bidrar med i samfunnet; vi er ute i hjemmene for å hjelpe familier som sliter i hverdagen. For nettopp å spare penger – slik vi også er veldig avhengig av – deler vi kontorutgiftene med frivilligsentralen her ved St.Croix, forteller hun.

Les også: «Fra 2021 mister landets 462 frivilligsentraler sitt statlige driftstilskudd»

– Uten statlige overføringer blir det umulig å holde Frivilligsentralene i gang med mindre kommunene trår til med tilsvarende støtte, poengterer lederen ved avdelingen på St.Croix, Inger Marie Solgård (t.h.). Her sammen med kollega Lene Mathisen.

Homestart-leder Lene Mathisen og Inger Marie Solgård fra frivilligsentralen deler kontorplass. FOTO: Arne Børresen

– Supert tilbud

Rundt 500 mennesker i uka får på en eller annen måte praktisk bistand fra St.Croix-sentralens hjelpere. Det kan være alt fra ved-bæring, matinnkjøp, vasking til et enkelt sosialt samvær over en kaffekopp.

– Vi utfører alle slags tjenester som ikke krever fagbrev. Snekring, maling og annen håndverksfaglig innsats overlater vi til de som kan dette. Men har vi en pensjonert maler så kan han eller hun i et krisetilfelle gjøre hjemmet til brukeren som sliter tungt i hverdagen vakrere, forklarer Inger Marie Solgård.

Ulf Hjardar (81), profilert lokalhistoriker og mangeårlig lærer, er en av mange som fullroser frivilligsentralen.

– Som mange andre godt voksne er jeg ikke blant de raskeste og mest oppfinnsomme på PCen. Når jeg kommer hit får jeg virkelig bekreftet hvor lite jeg kan, utover å bruke dataen som en skrivemaskin. Nei - jeg kan knapt få fullrost dette supre tilbudet.

– En ny verden går liksom opp for meg, takket være friviligsentralens dyktige veiledere! De fortjener alle ros, forteller en henrykt Hjardar som har skrevet lokalhistoriebøker i 40 år – mest på den analoge måten.

Les også: – Det å ha noe å gå til og treffe andre mennesker er viktig for alle

– Gratis datahjelp. Kan det bedre bli? spør den fornøyde brukeren og lokalhistorikeren Ulf Hjardar – her sammen med veilederne Elif Kirvak, Ann Kristin Steen og Ivana Mandic.

– Gratis datahjelp. Kan det bedre bli? spør den fornøyde brukeren og lokalhistorikeren Ulf Hjardar – her sammen med veilederne Elif Kirvak, Ann Kristin Steen og Ivana Mandic. FOTO: Arne Børresen

Ap til unnsetning

Atle Ottesen, Aps gruppeleder i Bystyret, kan ikke garantere at frivilligsentralene får beholde hver eneste krone etter 2021, men forsikrer likevel over bordet at tilbudet vil bli opprettholdt.

– Vi synes Frivilligsentralene gjør et svært viktig i arbeid i samfunnet. Jeg har selv vært på Selbak for å se hvor fantastisk flott dette tilbudet fungerer. Vi kommer derfor til å fortsette å støtte dette tiltaket også etter 2021, uten at jeg her og nå kan si at de får på krona den samme overføringen som nå. Men penger til å drive skal de få, poengterer Ottesen som hevder han ikke slutter å la seg overraske over innstrammingen fra H/Frp/V-regjeringa.

– Politikken er stadig å ta fra de som har minst, og gi til de som har mest. Det er sånn de holder på. En omvendt Robin Hood-politikk. Så dette var nesten som forventet, medgir Ap-gruppelederen.

Høyre svarer på kritikken

I etterkant av at denne saken opprinnelig ble publisert, har Demokraten blitt kontaktet av stortingsrepresentant Tage Pettersen (H). Han mener det må ligge en misforståelse til grunn for påstanden om at de fire frivilligsentralene i Fredrikstad kommune kanskje må lukke dørene om vel ett år.

– Jeg kan berolige med å si at Fredrikstad - som i dag får cirka 1,7 millioner kroner i støtte fra staten til dette formålet – vil få cirka 2,9 millioner i 2021. Dette fordi vi fra 1. januar går over fra ordningen med øremerkede midler til innbyggertall-basert støtte.

– Mens alle sentraler i dag får 412.000 kroner i øremerket støtte vil man om vel ett år få en pott penger som reflekteres i antallet innbyggere kommunen har. Dermed vil Fredrikstad oppleve en nær dobling av støtten, opplyser Pettersen til Demokraten.

Mer fra Dagsavisen