Nyheter

– Jeg har aldri sagt at vi ikke kan bruke Viken som navn

Distriktsredaktør Grete Ruud i NRK Østfold ser fram til at kontoret blir sendested for de nye regionale TV-sendingene. – Vi har spurt publikum, og de er ikke så negative til Viken.

NRK Østfold distriktsredaktør Grete Ruud og tillitsvalgt Odd Skjerdal

Hvem: Grete Ruud (60)

Hva: Distriktsredaktør NRK Østfold

Aktuell: NRKs nye distriktssendinger skal sendes fra Fredrikstad. Kontoret i Gamlebyen blir sendested for de sammenslåtte distriktssendingene fra Østfold, Buskerud og Østlandssendingen. Med oppstart januar 2020.

Har lykkerusen lagt seg etter nyheten om at Østfold-kontoret blir sendested for de nye distriktssendingene?

– Vi ble selvfølgelig glade for å bli valgt, men lykkerus er å ta i. Vi ser fram til å være sendested for et spennende TV-prosjekt.

Les også: Jubel for NRK-kontor i Fredrikstad (Demokraten+)

Hva betyr dette i forhold til bemanning og teknisk utstyr?

– TV-sjefen kommer fra Østlandssendingen, ellers skal vi bruke de her som produserer TV i dag – så teknisk har vi det vi trenger.

Du har ikke lyst til å blande Viken inn i det nye navnet? Ergo kan motstandere av det nye storfylket slippe å sette kaffen i vrangstrupen når lokal vignett ruller på skjermen?

– Jeg har aldri sagt at vi ikke kan bruke Viken som navn. Jeg sa at vi hadde ute en spørreundersøkelse der vi blant annet spurte om publikums forhold til Viken, og hvis publikum var veldig negative var det ikke så lurt å bruke navnet Viken. Resultatet av spørreundersøkelsen har vi fått, og den viser at publikum ikke er så negative. Når de blir bedt om å komme med forslag er det mange som foreslår Oslo/Viken. Mest negative til Viken er eldre østfoldinger.

Vinduene for regionale sendinger blir det samme i totale minutter – men nå skal tre distriktskontorer kjempe om plass. Hvordan skal dere løse dette?

– Vi lager en felles TV-redaksjon for sendingen, som har ansvar for å lage en sending med innslag fra hele regionen. TV-sjefens ansvar er å sørge for at hele regionen blir synlig i sakene som lages.

Det må bli en stor utfordring å gjøre sendingen interessant for alle i Viken. En kunstutstilling i Geilo kulturkyrkje fenger dårlig seerne på Kornsjø vil jeg tro?

– Det er ikke tvil om at det er journalistisk utfordrende å lage en sending som skal fenge interessen til publikum i en så stor region. Vi må løse sakene på en slik måte at de er interessante.

Kan dette fort bli en regional variant av Norge Rundt?

– Nei, en prosjektgruppe har levert et forslag til formatering av sendingen. Det er en sending som på ingen måte minner om Norge Rundt.

NRK-veteranene Jørn Enger og Frode Rekve mener den nye NRK-regionen er et misfoster og kommer til å bli et slags «lapskaus-TV». Har de gamle kringkastingsmedarbeiderne gått ut på dato?

– Jeg har ikke lyst til å henge merkelapper på gamle kolleger, men de har i hvert fall ikke tatt inn over seg at NRKs oppdrag er geografisk basert.

Hvis Viken fylkeskommune blir oppløst – blir det «tilbake til start» når det gjelder regionale tv-sendinger?

– Hvis Viken oppløses, og denne delen av Norge deles inn på en ny måte, må selvfølgelig vi i NRK diskutere hvordan oppdraget skal løses.

Østlands-sendingen, Østafjells og Østfold har en daglig dekning i snitt på 20 prosent, i nedre del av oversikten for 15 distriktskontorer. Hva kommer dere til å gjøre for å få opp interessen?

– Etter nyttår får distriktsnyhetene på TV en mer sentral sendetid, rett etter Dagsrevyen. Da er det flere som ser på TV enn klokka 18:50, så der ligger en mulighet til flere seere. Utover det må vi lage en sending som er så god at publikum vil se på den.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Ingen spesiell bok. Boka jeg leser nå er Sveas sønn av Lena Andersson. Den liker jeg.

Hva gjør deg lykkelig?

– Jeg har vokst opp i Råde. Vi er stort sett fornøyd.

Hvem var din barndomshelt?

– Storesøsteren min, Ann-Kristin.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg har blitt for gammel til å bruke tid på hva jeg misliker med meg selv.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Kjøper altfor dyr whisky.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Alt som begrenser ytringsfriheten.

Les også saken om revykongen Pål Nielsen: – Erting av sarpinger har jeg slutta med

Er det noe du angrer på?

– Nei.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Mannen min.

Fikk du med deg denne? HC gjør NRK-comeback med programleder-debutant