Nyheter

Komponist og joiker med historisk versjon av berømt dikt

Komponist Anniken Paulsen (64) avslutter Egil Hovland-festivalen med nykomponert musikk til diktet "Desiderata", tidligere lesefremført av skuespiller Sharon Stone og nå tilsatt joik.

Bilde 1 av 3

– Det viktigste har for meg vært å uttrykke innholdet i denne fantastisk vakre teksten om livet som helhet. Derfor har jeg kjent på hvordan teksten beveger meg i stedet for å låse meg til sjanger, forteller den Fredrikstad-bosatte Greåker-komponisten, som er helt sentral i årets utgave av Egil Hovland-festivalen.

Anniken Paulsen under øving i Fredrikstad domkirke.

(Foto: Liv Hauglin)

Fremført av kjente skuespillere

Søndag blir det verdenspremiere i Fredrikstad domkirke, på musikkstykket basert på det berømte diktet "Desiderata", som den amerikanske forfatteren Max Ehrman skrev i 1927. På Youtube finnes flere fremføringer av diktet uten tonsetting, blant annet av kjente skuespillere som Joan Crawford, Richard Burton og nylig av Sharon Stone.

Sist gang diktet ble tonsatt var i 1971, og Anniken Paulsens komposisjon er den første musikalske fremføringen av diktet i sin helhet – for kor, strykekvartett, trombone, orgel og joik. Komposisjonen er også spesialbestilt til denne sjuende utgaven av Hovland-festivalen.

Samiske aner

Med seg på laget har Paulsen den internasjonalt anerkjente joikeren Torgeir Vassvik (bildet), som reiser verden rundt og fremmer samisk kultur. Han kommer senest fra turné i Sør-Korea. Paulsen har personlige følelser knyttet til joiken. En bit av Greåker-kvinnen er samisk.

– Jeg har faktisk samiske aner, da min samiske oldemor vandret fra Pajala i nordøstlige Sverige til Lofoten. Jeg elsker folkemusikk generelt. Det passer også, i likhet med innholdet i Ehrmans tekst, godt inn i temaet for Egil Hovland-festivalen, som er identitet. Og så er jeg så heldig å ha fått tak i en helt suveren joiker, sier Paulsen til Demokraten.

(Pressefoto)

Joikartist Torgeir Vassvik kommer til Fredrikstad domkirke.

"Desiderata" er en av tre Paulsen-komposisjoner som fremføres søndag. Publikum vil også få høre "My Son", som Paulsen i sin tid skrev til sin egen sønn. På programmet står også strykekvartetten "Four Reasons", hvor kjæresten Thomas Howarth Kay er tekstforfatter og Renate Gjerløw Larsen skal synge.

Dette blir Paulsens tredje og siste konsert i løpet av festivaluka Fredrikstad er inne i.

Mer fra Dagsavisen