Nyheter

Byr på «skeive bøker» under Fredrikstad Pride

Byens hovedbibliotek bidrar til festivalprogrammet med Pride-relaterte bokutstillinger, filmvisning og lesestund for barn. – En del av samfunnsoppdraget vårt, mener Astrid Hanne Utne og Kirsti Knutsen.

– Vi syns det er helt naturlig å være med på dette. Biblioteket er et mangfoldssted, og ett av de mest demokratiske lavterskeltilbudene for absolutt alle som finnes, sier Utne og Knutsen til Demokraten.

De to er avdelingsledere ved henholdsvis voksen- og barne- og ungdomsavdelingen ved Fredrikstad bibliotek. Denne uka markerer de Fredrikstad Pride, i tett samarbeid med arrangørene av den fargerike mangfoldsfestivalen.

– Vi har ikke slått på noen stortromme, men det er en stor og fin utstilling av både filmer og bøker i voksenavdelingen. Vi har også en egen utstilling av bøker fra barne- og ungdomsavdelingen. Særlig innen ungdomslitteraturen har det etter hvert kommet veldig mange bøker med Pride-tema, og det finnes også noe på barnebokfronten, forteller Utne og Knutsen.

Les også: Fredrikstad Pride 2019 blir større og mer tilgjengelig (Demokraten+)

– La det være naturlig

I tillegg til bok- og filmutstillingene skal de torsdag ettermiddag vise den kritikerroste filmen «Call Me By Your Name» på bibliotekets ungdomsavdeling.

– Og på lørdag har vi en liten lesestund her på barneavdelingen, med bildeboken «Drømmeprinsen», som er litt morsom og passer godt inn i sammenhengen, legger Knutsen til.

Både hun og kollegaen er enige om at det er riktig å introdusere barna for denne tematikken.

– For barn er dette helt vanlig, og jeg tror ikke de tenker noe over det. Det er flere og flere barn som har to mammaer eller to pappaer. Jeg mener ikke at man nødvendigvis skal buse på, uten at barna spør om disse tingene. Man behøver ikke lage en stor greie ut av at «nå skal vi snakke om dette», men la det være naturlig, mener Knutsen.

– Det å bruke bøker kan være et godt utgangspunkt for å snakke om ting de voksne oppfatter som vanskelig. Det gjelder i mange sammenhenger, også i denne, legger hun til.

Også i voksenavdelingen markeres det tydelig hvilke bøker og filmer man kan låne med skeiv tematikk.

Positive tilbakemeldinger

Også i fjor var biblioteket en viktig støttespiller for den lokale Pride-festivalen, og responsen på engasjementet deres har vært god.

– Det finnes utrolig mye fin litteratur å lese som omhandler dette temaet, og vi har fått veldig mange positive tilbakemeldinger på at vi har trukket fram mange bøker som folk setter pris på å få låne, sier Utne.

Fredrikstad Pride-general Kristoffer Lorang Mathisen, er naturligvis godt fornøyd med samspillet mellom festivalen og biblioteket.

– Det at de velger å være med i form av utstillinger, og samarbeide om flere arrangementer syns vi er en god ting. For oss er det viktig med et mangfold av aktører for å kunne lage ett program som gjenspeiler våre deltakere og målgruppe, og som kan bidra til at vi når ut til «alle», sier han.

Les også: Kirken stiller i Fredrikstad Pride-paraden for første gang

###

Åpent sinn

Også Mathisen mener det er klokt å bli kjent med det Pride-begrepet omfatter i tidlig alder.

– Vi mener det er viktig at barn får et naturlig forhold til kjønns- og seksualitetsmangfold, slik at de kan bli tryggere på samfunnet og seg selv.

– Hvordan skal man snakke med barn om denne tematikken?

– En side av saken er hvordan man skal snakke til barn om dette, en annen side er hvordan man snakker rundt barn. Jeg tenker at ved å ha et inkluderende språk, et åpent sinn og litt nysgjerrighet til tematikken selv, så vil man naturlig øke kjennskapen blant dem man omgås, avslutter festivalsjefen.

Les også: – Nynazister kartlegger oss, sier Skeiv Ungdom-leder

Mer fra Dagsavisen