Kirken stiller i Fredrikstad Pride-paraden for første gang

– Vi vil vise at det er mange i kirken som heier på mangfoldet, sier Kristin Buckholm i Glemmen menighet.

Når paraden under årets Fredrikstad Pride går av stabelen lørdag 24. august, skal Den norske kirke i Fredrikstad for første gang stille med en egen delegasjon.

I en pressemelding opplyser kirken selv at en gruppe av ansatte, frivillige og andre støttespillere slutter seg til opptoget, for å vise at kirken er der for alle.

– Vi vil vise at det er mange i kirken som heier på mangfoldet, og at vi er her for alle. Vi ønsker å si til alle som er i tvil om det er rom for dem: Du er kul, vi heier på deg, og hvis du trenger å prate med noen, så er det mange hos oss som vil prate med deg, sier Kristin Buckholm, undervisningsleder i Glemmen menighet.

Les også: – Nynazister kartlegger oss, sier Skeiv Ungdom-leder

Blandet mottakelse

Det er hun som, sammen med kateket Vigmund Gundersen Djupang i Kråkerøy menighet, har tatt initiativ til at kriken skal delta i årets parade gjennom Fredrikstad sentrum.

– Vi håper selvfølgelig at så mange som mulig vil gå med oss. Klarer vi å mønstre 30 stykker er vi godt fornøyde, men vi blir gjerne enda flere, sier Djupang til Demokraten.

I juli opprettet kirken et eget Facebook-arrangement for sin deltakelse i Pride-paraden, noe som har utløst stort engasjement fra både tilhengere og motstandere (ekstern lenke). Djupang mener det er naturlig at initiativet skaper både positive og negative reaksjoner.

– Det er omtrent som forventet. Dette er en vanskelig problemstilling, som det også er to likeverdige syn rundt innad i kirken. Vi må ha stor takhøyde for at det er delte meninger rundt dette i en bred folkekirke, så lenge folk ikke tråkker over streken, sier kateketen.

– Noen glemmer kanskje at andre kan bli rammet av det de skriver, men så vidt jeg vet er det veldig lite som har vært så ille at vi har måttet ta det bort, legger han til.

Les også: Pride-paraden respektert og beundret

STØTTESPILLER: Kateket Vigmund Gundersen Djupang og Den norske kirke delte ut pølser til de unge demonstrantene.
Foto: Hemrund L. Kjernli

Regnbuemesse

Også ved Pride-paraden i Oslo tidligere i sommer stilte Den norske kirke med eget banner, og Djupang mener det er viktig at kirken er tilstede på denne typen arrangementer.

– Det er mange andre grupper fra samfunnet vårt som går i paraden, og jeg mener det er riktig at også kirken er synlige i denne saken. Så skal man selvsagt ha respekt for at det er ulike syn på dette, og man velger selv om man vil gå eller la være.

– For ikke veldig mange år siden var dette et mye større tabu, sier Djupang.

Dagen etter paraden, søndag 25. august, skal det også holdes «regnbuemesse» i domkirken, i samarbeid med Fredrikstad Pride.