Nyheter

Fredrikstad Pride 2019 blir større og mer tilgjengelig

Festivalsjef Kristoffer Lorang Mathisen gleder seg til å fargelegge Plankebyen i uka som kommer. Samtidig håper han årets festival skal bidra til økt kompetanse, kunnskap og forståelse rundt kjønns- og seksualitetsmangfold.

– Nå har vi et program som innebærer at det skjer noe hver dag, utover bare den utstillingen som vi hadde i fjor. Og så har vi i enda større grad – mener vi i alle fall selv, ivaretatt en bredere aldersgruppe – forteller festivalsjef for Fredrikstad Pride, Kristoffer Lorang Mathisen.

I fjor ble den lokale varianten av Pride arrangert for første gang, og det ble tidlig klart fra både arrangørenes og kommunens side at dette skulle gjentas.

«Skapknusing»

Nytt av året er at alle appellene som skal holdes på Stortorvet i etterkant av lørdagens parade, skal tegnspråk-tolkes, noe festivalsjefen er svært glad for.

– Vi jobber ut fra en plan som skal sørge for tilgjengelighet for alle på alle våre arrangementer, og dette er ett av tiltakene der.

– Jeg gleder meg også over at vi har satt et stort fokus på kompetanseheving i programmet vårt, og håper at dette kan appellere til folk som jobber i helse og velferd, skoler og barnehager, og at de tar kontakt med oss og blir med på de temakveldene vi har rundt «rosa kompetanse», om kjønns- og seksualitetsmangfold, sier Mathisen.

Av andre nyheter på festivalprogrammet finner man blant annet «skapknusing».

– Vi sier ikke at alle nødvendigvis skal hoppe ut og fortelle hvem de er, men at man kan knuse noen fordommer og hat. Skapet kommer til å stå utenfor St. Croix-huset hele mandagen, det blir lagt ut tusjer og penner så man kan skrive på hatytringer man har opplevd, eller noe hyggelig om man har lyst til det, utdyper Mathisen.

Når skapet er fylt, er alle partiene som er representert i formannskapet i Fredrikstad invitert til å komme for å være med og knuse det.

Les også: – Nynazister kartlegger oss, sier Skeiv Ungdom-leder

TOLERANT: Ordfører Jon-Ivar Nygård skal også i år gå først i paraden, sammen med kulturminister Trine Skei Grande (V).

Ordfører Jon-Ivar Nygård skal også i år gå først i paraden, sammen med kulturminister Trine Skei Grande (V).

Stolt ordfører

En som gjerne stiller opp på denne symbolske handlingen, er ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap). Han skal også delta på en rekke andre arrangementer i løpet av Pride-uka.

– Jeg er opptatt av at Fredrikstad skal være en mangfoldig og tolerant kommune, som stiller opp for alle som har det vanskelig med å bli akseptert for den de er. Så mener jeg det er særlig viktig å markere dette i vår by, med tanke på at blant annet Den nordiske motstandsbevegelsen har vært aktive her, med sitt tydelige budskap rettet mot homofile og deres rettigheter, sier Nygård.

Kommunen er også en av festivalens viktigste støttespillere, og har blant annet bidratt med 150.000 kroner for at fjorårets arrangement ikke skulle bli en engangsgreie.

– Vi skal også i år heise regnbueflagget utenfor rådhuset. Det var et fint Pride-arrangement i fjor, med et bredt og godt program. I år regner jeg med at det blir enda bedre, legger Nygård til.

Les også: SV-representant politianmelder nazi-gruppen Den nordiske motstandsbevegelsen for trusler

Godt forberedt

Til festivalens store høydepunkt, Pride-paraden gjennom byens sentrum lørdag ettermiddag, kommer blant annet kulturminister Trine Skei Grande (V). Hun er også en av appellantene på Stortorvet i etterkant av toget.

– I fjor hadde vi grovt anslått 1.200 deltakere i paraden, pluss en del publikum langs ruta. Vi håper i år å nå 1.500, for jeg vil ikke være for tøff, men samtidig sette et mål som er høyere enn fjoråret. Generelt ønsker vi at flere folk har lyst til å være med, og at de ser at Fredrikstad Pride er et familievennlig arrangement, sier Kristoffer Lorang Mathisen.

Han forteller at de også er godt forberedt på eventuelle ubehagelige episoder som kan oppstå.

– Vi begynner å bli ganske rutinerte, og har et godt samarbeid med politiet – ikke bare på grunn av nazister, men generelt meningsmotstandere. Man ser de langs togene i Oslo, alt fra konservative kristne til andre skeive som kan være imot Pride av ulike årsaker.

– Vi må ta høyde for at noen ikke alltid er enige med oss, og det er lov, men det handler om å gjøre det på en seriøs og demokratisk riktig måte. Og så har vi selvfølgelig et sikkerhetsnett dersom noen skulle oppleve noe vanskelig eller overveldende, og ha behov for noen å snakke med, sier Mathisen.

IKKE MED: Lino Lubiana og Fredrikstad KrF kommer ikke til å delta i det fargerike demonstrasjonstoget.

Lino Lubiana og Fredrikstad KrF kommer ikke til å delta i det fargerike demonstrasjonstoget. FOTO: Ida Drønen

KrF takket nei

Festivalsjefen opplyser at det er påmeldt 33 ulike aktører med egne paroler i paraden, ti flere enn i fjor. Blant dem finner man åtte av de elleve politiske partiene som er representert i dagens bystyre.

– Det syns vi er kjempebra, og hjelper kanskje målgruppen vår til å i enda større grad se hvem som er med på mangfoldsfesten og demonstrasjonstoget en Pride-parade er.

– Jeg orker ikke bruke energi på å snakke noen ned, men vil understreke at det er noen partier som har stilt opp litt ekstra, og håper de andre har en legitim grunn for å ikke være med, sier Mathisen.

KrF er ett av partiene som ikke vil bli å se i det fargerike toget, noe gruppeleder Lino Lubiana forklarer slik:

– Det at organisasjonen FRI står bak Pride-arrangementet, gjør at vi er litt nølende. De har en del synspunkter rundt frigjort seksualitet og polygami, blant annet, som ikke er helt forenelig med vårt syn. Vi legger mer vekt på trofasthet i parforhold.

– Men vi er ikke imot gjennomføringen av Pride, og syns det er en fin ting at folk får markere det de står for i et fritt samfunn. Jeg taler gjerne varmt for gode rammer og juridiske rettigheter for homofile og andre skeive, understreker Lubiana.

Les også: Kirken stiller i Fredrikstad Pride-paraden for første gang

Langt igjen til mål

Heller ikke Fredrikstad Frp kommer til å ha en egen parole i paraden. Gruppeleder Bjørnar Laabak forteller at partiet likevel skal være representert gjennom andrekandidat ved høstens valg, Anita Vik, og ungdomskandidat Bianca Skoglie.

– Jeg kommer ikke til å gå selv, men jeg mener dette er viktige markeringer som har gjort at vi står der vi er i dag, og som det er riktig å fortsette å markere, sier Laabak.

Og Kristoffer Lorang Mathisen har ingen planer om å gi seg med det første.

– Så lenge jeg fortsatt kan gå i kommentarfelt og lese det jeg mener er oppgulp, er det behov for et arrangement som Fredrikstad Pride. Når det slutter, skal jeg vurdere, men det tar i alle fall ti år til, om ikke 20, mener festivalsjefen.

Mer fra Dagsavisen