Nyheter

«Ensaksparti skifter navn»

Partiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) mener selv de ikke er et ensaksparti. Fakta er at én sak er viktigst i FNB – og uten denne saken ville ikke partiet ha eksistert, skriver Demokratens Tomm Pentz Pedersen i denne lederen.

Tomm Pentz Pedersen
journalist og lederskribent

Partiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) stiller, etter opplysninger på egen nettside, liste i kommunene Oslo, Bergen, Stavanger, Sandnes, Skien, Porsgrunn, Askøy, Sola, Klepp, Alver og Øygarden. Elleve kommunelister, og fire fylkeslister i henholdsvis Rogaland, Vestlandet, Vestfold og Telemark – og Viken.

LES OGSÅ: «Velgerne bestemmer om bomringen skal stå i 20 år»

Fjorten av FNBs listekandidater til nye Viken fylkeskommune er fra Buskerud, i tillegg til én kandidat fra Akershus og fire fra Østfold. Den interne «Østfoldbenken» i partiet har to personer fra Sarpsborg og to fra Halden på fylkesvalglista. Her står også en av totalt fire kvinner på Vikenlista oppført. Aldersspennet i valglista er fra 43 til 74 år – 30 års aldersspredning kan virke greit – men gjennomsnittsalderen er ikke overraskende 56 år. Med andre ord; hovedvekt av menn i 50-åra som villig stiller på liste som bompenge-motstandere.

Fredrikstads bompengeaksjonist Kirsti Nelvik har tydelig gitt beskjed om at gruppa Nei Til Bomring Rundt Fredrikstad ikke kommer til å melde seg inn i FNB. Bakgrunnen er at partiet blir et ensaksparti og at det vil medføre konflikt i stemmegivningen på andre saker hvis partiet skulle få en plass i bystyret.

LES OGSÅ: «Den umulige klimakampen - det eneste som kan redde oss er å stoppe befolkningsveksten»

For 25 år siden ble det storkommune i Fredrikstad – fem kommuner ble til en – et vedtak som medførte sterk motstand. Motreaksjonene hadde allerede startet i 1991, men etter vedtaket om sammenslåing ble det virkelig fart i oppslutningen om «Nei Til Storkommune». Selv med en ultralokal politisk tilnærming klarte ikke partiet å bestå.

Partiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger mener selv de ikke er et ensaksparti – og henviser til programmet som også omhandler både skole og helse. Fakta er at én sak er viktigst i FNB – og uten denne saken ville ikke partiet ha eksistert. For øvrig har partiet har nå tatt en avgjørelse på at FNB skal bytte navn etter valget.

DEBATT: «Politikere og byråkrater har ikke fulgt med i timen når det gjelder bompenger»