Nyheter

Ferske pengegaver skal redde turnhallen

Til sammen 1,4 millioner kroner inn den siste uka, gjør at Fredrikstad Turnforening er klar til å fullføre den utvendige rehabiliteringen av den 120 år gamle, falleferdige turnhallen.

Bilde 1 av 3

- Nå er vi bare veldig lykkelige. Dette er en stor festdag for turnforeningen, sa leder Inger Lise Olsen til de fremmøtte i Turngata 4 tirsdag.

Der sprettet politikere, givere og foreningsfolk marsipankaka påført en stor takk til kommunen og Sparebank1, som den siste uka har bidratt med henholdsvis 600.000 kroner fra bystyret og 800.000 kroner fra sparebankens årlige midler til lokalmiljøtiltak. Det er nok til å legge ut for det foreningen regner med å få igjen i spillemidler, etter å ha fått forhåndsgodkjent to søknader om til sammen 1,4 millioner kroner.

- Vi har en sunn drift, men utfordringen har hele tiden vært alt rehabiliteringsarbeidet på bygget, som kommer i tillegg. Derfor rører det oss langt inn i hjertet at disse gavene kommer, for vi kjemper også 120 år etter for et bygg som skal romme mye aktivitet blant barn og unge, påpeker Olsen.

Hjelp fra en gammel idrettshelt

Så sent som i fjor høst lyste varsellampene for den ærverdige turnhallens fremtid. Den er preget av så mye råte i tømmeret at det var frykt for at den kunne rase sammen. Nå har imidlertid foreningen egenkapital nok til hele det utvendige rehabiliteringsprosjektet.

Kommunen har tidligere også bidratt med 100.000 kroner fra Kulturminnefondet og Lions har to ganger bidratt med 150.000 kroner til sport og innvendig oppgradering.

Den siste hjelpende hånden kommer nå fra en som selv har en stor idrettskarriere å vise til – byens første vinterolympier og Stjernen-legende Erik Pedersen, som har sjette flest kamper for Stjernen gjennom tidene. Han er nå banksjef i Sparebank1.

- Vi har visst om at de har strevd med bygget, og har stor respekt for all aktiviteten foreningen skaper for alle disse barna samtidig som de har måttet holde på med de krevende oppgavene som gjelder byggets stand, sier Pedersen til Demokraten.

- Et enormt puslespill

Etter brannen i 1994 er turnhallen blitt rehabilitert for rundt 6 millioner kroner – en tredel fra lån, en tredel fra egenkapital og resterende fra pengegaver.

Fortsatt gjenstår det arbeid for rundt 4,3 millioner, som skal sørge for blant annet nytt ventilasjonsanlegg, nytt lysarmatur i taket, universell utforming og den helt sentrale utskiftingen av råttent tømmer i veggene. Det har byggmester Egil Norli fått oppgaven med å utføre.

- Hvordan bytter dere bunnsvillene, ville kultur- og miljøutvalgsleder Atle Ottesen (Ap) vite.

- Det vet jeg faktisk ikke ennå. Det er et enormt puslespill. Men vi synes det er ærefullt å jobbe på turnhallen. Du får komme tilbake om et år, så får du svaret på om det fortsatt kan fostres sunt legeme i et sunt hus. Men vi tror vi skal få til en varig reparasjon slik at noen generasjoner til skal få glede av turnhallen, svarte byggmesteren.

Fortsatt aktivitet

Norli og kollegene har gjort omfattende analysearbeid av skadeomfanget for å imøtekomme det han betegner som innviklede antikvariske regler. Men de om lag tusen barn og unge som ukentlig er i aktivitet skal få fortsette med det underveis, kunne han forsikre.

Bak det verneverdige bygget i tømmer- og dragestil, åpnet i 1899, står Ole Sverre, samme arkitekt som har satt signaturen sin på andre arkitektoniske perler som, blant mange, Holmenkollen Turisthotell og Villa Fridheim ved Noresund samt Villa Ekheim på Kråkerøy og den katolske presteboligen i samme by.

Mer fra Dagsavisen