Nyheter

Regjeringen med ny handlingsplan mot overdosedødsfall

Antall overdosedødsfall gikk ned med 13 prosent fra 2016 til 2017, og nedgangen kom i kommuner som satte inn ekstra tiltak. Nå fortsetter regjeringen satsingen.

I regjeringens nye overdosestrategi vil blant annet nesesprayen Nalokson bli tilgjengelig i alle kommuner med sprøytebrukere. Bruken av denne nesesprayen som motgift mot overdoser, har gitt gode resultater sammen med deltakelse i læringsnettverk.

– Nalokson nesespray redder liv. I dag er det 35 kommuner som deler ut denne. Målet er at nesesprayen skal bli tilgjengelig i alle kommuner med sprøytebruk, sier helseminister Bent Høie (H).

Regjeringen styrker derfor Nalokson-prosjektet med fem millioner kroner i 2019 for å sikre at flere kommuner tar nesesprayen i bruk. Hovedmålet i strategien er en årlig nedgang i antall overdosedødsfall, med en langsiktig nullvisjon.

– Det er tragisk når noen mister livet på grunn av overdose, og det er tungt for pårørende som mister en de er glad i. De to siste årene har vi sett en nedgang i antall overdosedødsfall. Det tyder på at arbeidet vi har gjort, gir resultater. Men det er fortsatt altfor mange som mister livet på grunn av overdoser, derfor er det behov for forsterket innsats, understreker Høie.

Blant tiltakene i den nye strategien er tettere oppfølging etter ikke-dødelige overdoser, økt vektlegging av helse og ernæring og at Helsedirektoratet skal vurdere et nasjonalt varslingssystem når det er særlig farlige rusmidler i omløp.