Nyheter

Dansefabrikken uten samlebånd

Vil du trene tango eller foxtrot for en svingom på lørdagskvelden? Da er ikke Dansefabrikken noe for deg. Men vil du opptre med Hip-Hop eller klassisk ballett, er du på rett vei ... nærmere bestemt i Borgarveien på Øssia.

Som en av rundt 200–250 elever ved «Dansefabrikken» på Kongsten vil du snart oppdage at dette ikke er en glamorøs «dans på roser». Profesjonell dans i betydningen moderne scenedans, er så langt fra en lørdagskveld med dansemoro på «lokalet» som du kan tenke deg.

Trening som i toppidrett

Dette er nitid trening, trening og atter trening på høyt nivå. Ikke ulikt toppidrettsutøverens hverdag.

– Men vi driver altså ikke med konkurransedans! understreker daglig leder ved Dansefabrikken, Camilla V. Chylie (39). Sammen med Connie Kjærnes er de eiere og drivere av Dansefabrikken AS i Borgarveien på Øssia. Connie er fra Kråkerøy – Camilla fra Vestby i Follo. Men emigrerte til Plankebyen, der hun fant kjærligheten – både privat og den til livet som dansepedagog.

I 2006 startet hun sitt eget «Studio 75» som blant annet holdt hus i Tøyhuset i Gamlebyen, pluss flere andre lokaliteter. Før Dansefabrikken landet i sine nåværende lokaler i etasjen over Kiwi i Borgarveien. På veien dit støtte Camilla også på danser og dansepedagog Connie. Begge er utdannet i klassisk dans både i London og i Norge. De fant kjapt tonen og kjemien dem imellom. Siden begge jentene er guddommelig utrustet fra naturens sjenerøse side, med saftige doser humor, vidd – og ikke minst selvironi ...

Stadig ’god sommer’

Demokratens første festlige møte med Dansefabrikken var en automatisk telefonsvarer-stemme som urokkelig ønsket «God sommer» – sju måneder for sent. Eventuelt fem måneder for tidlig ... Egentlig i «fabrikkens ånd og spirit» – der humor og smil sitter i veggene. Det formelig oser ut positiv energi, når du setter dine føtter der ...

Fabrikkens motto henger tydelig og synlig på veggen: «Dance to express – not to impress!»

(«Dans for å uttrykke deg – ikke for å gjøre inntrykk!»)

En viktig ting vil vi virkelig understreke sier Camilla og Connie.

– Hos oss på Dansefabrikken finner elevene ingen «instruktører» av ymse slag! Siden vi bare ansetter eller engasjerer høyt utdannede dansepedagoger. Dvs. med universitets- eller høyskole-kompetanse, eller tilsvarende. Selv er de begge skolerte i London. Men på ulike universitet/institutt, til ulik tid. Før Camilla hadde truffet Connie – eller omvendt.

Med dans i blodet

– Du har sikkert sett små jenter og gutter som omtrent er født med dans i blodet. De kan knapt stå på beina – langt mindre uttrykke seg med ord – men danse det gjør de. Jeg var en slik liten dansende jentunge, som ikke sluttet med det, ler Camilla – og der i gården sitter latteren løst. Et sprudlende humør som virkelig sprer seg hurtig til elevene, mest jenter. Torsdag ettermiddag under Demokratens besøk, dessverre 100 prosent jenter – ikke et eneste guttebein å skue ...

– Hvilket spørsmål har du fått oftest, Camilla ?

– Under hele oppveksten ble jeg gang på gang konfrontert med de samme spørrende ordene: Hva skal du bli som voksen?

– Danser, svarte jeg – alltid.

– Ja, men hva skal du egentlig drive med, leve av da?

– Dans og dans! sa Camilla om att og om att ...

Og slik ble det. Dansefabrikken lever i beste velgående og antall elever øker jevnt og trutt. Der «Klassisk dans» som scenekunst er hovedretten på menyen. Gjerne fordelt på fire ulike sjangere: Jazzdans, Klassisk ballett, Moderne dans og Hiphop.

PS! Connie Kjærnes er også dansepedagog ved Østfolds eneste spesiallinje for moderne dans på gymnasnivå. Ved Kirkeparken skole i Moss.

Mer fra Dagsavisen