Nyheter

Båtbyggere for fremtiden!

– Med tilbudet om toårig opplæring i trebåtbyggerfaget kan ungdom fra hele landet nå få en fremtidsrettet utdanning her i Fredrikstad, smiler en fornøyd rektor ved Plus-skolen, Bjørn Tønnesen.

I de gamle bussgarasjene rett ved Nøkledypet båthavn på Kråkerøy jobber elevene på Plus-skolens båtbyggerlinje med sammenføyningsmetoder, liming og overflatebehandling - her læres god materialkunnskap i kjærlighet til faget.

Eneste i landet

Siden oppstarten av båtbyggerlinja i 2013, har det i snitt vært åtte elever på Vg2 hos den private videregående skolen som er lokalisert med hovebase i Gamlebyen. Fra kommende skoleår er Plus-skolen den eneste i landet som kan tilby toårig yrkesfaglig opplæring i trebåtbyggerfaget. Rektor Bjørn Tønnesen er overbevist om at skolen nå blir et nasjonalt senter for design og tradisjonshåndverk.

– Båtbyggerelevene samarbeider nært med det maritime senteret på Isegran og er en av forutsetningene for videreføring av kunnskapen. Vi ser også at eleven er ettertraktede av produsenter både inne båt- og møbelsnekkerier.

Forventer økte søkertall

Gutta dominerer klassemiljøet hos de gryende trebåtbyggerne, hittil har det kun vært én jente i hvert skoleår. Totalt har søkertallet til linja i snitt vært 15 ungdommer per år, men det tror Tønnesen vil endre seg siden Vg3-godkjenningen har kommet på plass og utdanning kan fullføres ved skolen.

– De fleste elevene har gjort seg ferdig med generell studiekompetanse, men noen kommer direkte fra Vg1 Design og håndverk. De som ønsker denne utdannelsen vil i første rekke jobbe med trebåter og bruke hendene sine til å skape noe som kan være til nytte i samfunnet. Vi har ikke hatt noen «båtbygger-barn» på skolen, men jeg vil tro at det snur nå som de ikke trenger å få en lærlingeplass.

Får jobb etter utdannelse

Båtbyggerlinja på Kråkerøy kombinerer tradisjonelt håndverk med ny teknologi. På denne måten skal elevene bli godt rustet til nye oppgaver og et økende behov i næringslivet.

– De som ønsker seg jobb, og kan flytte på seg, får seg en jobb. Det er ennå tidlig i fasen, men vi ser et økende behov for båtbyggere som kan både tre og kompositt. Garantert ligger det nye jobbmuligheter med ervervet fagkunnskap i denne kombinasjonen, mener rektor Tønnesen.

– Når vi nå har fått en permanent godkjenning av Vg3-året i dette faget, betyr det at elevene ikke har behov for å gå ut i lære etter endt utdannelse.

Knut Western er styreleder ved Plus-skolen, han tror at en komplett utdanning i faget vil bidra til å utvikle eksisterende og nye næringer i Fredrikstad.

– Håpet er at også andre steder langs kysten kan få tilført en kompetanse de trenger.

Ønsker å ivareta bestefars snekke

Målet til Plus-skolen er å utdanne båtbyggere som skal bidra til bærekraftige kystsamfunn - ved å bygge og vedlikeholde fritidsbåter og mindre yrkesbåter.

– Vi ser at det er en økende etterspørsel etter de som bare jobber med tre, kundene ønsker å ivareta den «gamle» snekka som de har arvet etter bestefar. Det er klart at dagens generasjon har fokus på å ivareta arven, men også se nytteverdien av at håndverksfag blir ivaretatt i et moderne samfunn! avslutter rektor Bjørn Tønnesen.

Mer fra Dagsavisen