Nyheter

Tar Palestina til elevene

Etter en tre uker lang solidaritetsreise til Ramallah, Hebron og Jaffa er Knut Jarl Rødje stappfull av inntrykk om dagliglivet i Palestina. Nå vil den pensjonerte skolerådgiveren bringe sin kunnskap om de okkuperte områdene ut til elever og studenter i Fredrikstad og Østfold.

-Jeg sitter igjen med voldsomme inntrykk. Så sterke var opplevelsene at det måtte gå nesten en måned før jeg klarte å samle meg igjen, sier 71-åringen til Demokraten i forkant av Den Internasjonale Palestina-dagen 29. november.

Tett på terroristene

Knut Jarl Rødje, som i flere år har vært aktiv i Palestinakomitéens Østfold-avdeling, har selv aldri vært på Vestbredden og i Jordan-dalen før han reiste nedover denne høsten.

-Du blir matt av hva du ser. Det er som i Norge under krigen; okkupantene kommer og tar fra deg huset du bor i når du minst venter det - slik en 90 år gammel dame fikk oppleve i øst-Jerusalem mens vi var der. Sønnen i 50-åra kom imidlertid til unnsetning slik at hun fikk flytte inn hos ham i nabohuset, forteller Rødje og legger til:

- I Jordan-dalen traff vi på en gruppe beduiner som nylig ble fordrevet av militante israelitter. Dette er mennesker som har dyrket sin jord, opparbeidet et levebrød - men som plutselig står igjen uten noe som helst som følge av Netanyahus unådige styre. For det er jo ren terrorisme de bedriver, de israelske soldatene, poengterer Fredrikstad-karen.

Spre kunnskap

-Hva kan du si om Israelittene og palestinerne; er det en krig mellom to parter som utspiller seg hvor begge har like mye skyld?

-Nei, det er faktisk ikke slik. Vi i Palestina-komitéen har den største respekt for jødene og jødedommen. Det må være hevet over en hver tvil. 40 av verdens største jødeorganisasjoner beklager dessuten situasjonen i Palestina slik den er blitt og plasserer istedet ansvaret hos Benjamin Netanyahu og hans regjering. Det gjør vi også, forklarer den mangeårige læreren.

På spørsmål om hva de norske Palestina-vennene kan utrette her hjemme og i Midt-Østen, svarer Rødje slik:

-Alt handler om å spre kunnskap. Verden må forstå hva dette dreier seg om. Palestinerne lever i en slags uvirkelighet slik vi nordmenn levde i under krigen med de tyske okkupantene. For når du beveger deg blant palestinerne i de okkuperte områdene er det ikke penger de ber om; de ber om din hjelp til å spre kunnskap om hvor fryktelig den mentale hverdagen er. Det er nok å studere bildene en har tatt av palestinerne - det er en slags tristesse og en håpløshet i ansiktsuttrykkene deres, sier en alvorlig Knut Jarl Rødje til Demokraten.

Nå satser han på å kunne vende tilbake til skolebenken på nyåret, med Palestina som sitt spesiale:

-Jeg skal snart møte Palestina-komiteen for å lansere et undervisningsopplegg omkring Palestina-konflikten som kan brukes på ungdomsskole-trinnet, i den videregående skole og på høyskolene her i Østfold. Dette handler om å få spredd et av verdens viktigste budskap, understreker en engasjert Knut Jarl Rødje.