Nyheter

Hett vedsalg på Gressvik

Sist vinter sneiet Sibir-kulda inn over fylket. – En lang vinter og knapphet på ved i slutten av sesongen har medført at mange kunder har vært tidlig ute med bestillinger!

Dét forteller daglig leder Hans Petter Henriksen hos Henriksen Brenselforretning på Gressvik.

– Med en hard og lang vinter merker vi alltid større etterspørsel neste sesong. Nå har minusgradene meldt sin ankomst, det er snø i sikte og da blir været en vekker for kundene. Vi har et jevnt tilsig av kunder som vil sikre seg årets vedforsyning, og gjennom sommeren har det faktisk også rullet inn flere bestillinger.

Vedovn eller biofyringsolje

– Fra 2020 er det slutt på oljefyring, noe som betyr at i løpet av neste år må alle boliger og næringsbygg som i dag bruker fossil olje eller parafin til oppvarming gå over til en annen energikilde. Hvordan påvirker dette salget av nye rentbrennende vedovner?

– Først av alt er det viktig å skille på oljefyring som ofte blir brukt i sentralfyringsanlegg og parafinfyring. Med en gjennomgang utført av servicetekniker har man et alternativ ved å ta i bruk biofyringsolje. Dette er et reelt alternativ for dem som ikke ønsker full ombygging av den gamle fyrkjelen.

– For husstander som bruker parafin til fyring har vi et fullgodt alternativ i overgang til en rentbrennende vedovn. Gledelig kan vi rett og slett melde om en strøm av kunder som bytter fra parafin til vedovn. Her kan vi utføre hele jobben, som innbefatter demontering av gammel fyringskilde og utstedelse av en destruksjonsmelding.

Gode støtteordninger

Via statsforetaket Enova er det mulig å søke om støtte på 20 000 kroner for deg som bytter ut oljefyren med en væske-til-vann-varmepumpe, luft-til-vann-varmepumpe, biokjel, bio-ovn med vannkappe eller fjernvarme. I tillegg kommer støtten til ny varmeløsning. Det betyr at man totalt kan få inntil 50 000 kroner i støtte til å fjerne oljefyr og -tank og installering av ny løsning i 2018. Har du oljekamin, får du 6 000 kroner hvis du erstatter den med en rentbrennende vedovn, pelletskamin eller luft-til-luft-varmepumpe.

Enova anbefaler å ta kontakt med en leverandør.

– Forbudet trer i kraft fra 2020 og da avsluttes også støtten til å ta i bruk alternativ oppvarming. I år har du fortsatt mulighet til å hente ut full støtte, neste år halveres støtten til utfasing av oljefyr, avslutter Hans Petter Henriksen. – Derfor er det mest lønnsom å gjøre et bytte av fyringskilden i år.

Mer fra Dagsavisen