Nyheter

– Levde med Øivind dag og natt

- Jeg har mistet en samboer. Akkurat sånn føler jeg det....

Det sier en lettere sjokkert Pål Nielsen (62) som sent søndag kveld fikk budskapet om at revyskuespiller-kollegaen Øivind «Raymond» Johannessen var gått bort.

Busslaster fra hele Østfold

- Dette kom fryktelig overraskende på. Jeg visste ikke at han hadde vært syk i det hele tatt.... Når folk dør plutselig i en alder av bare 67 så tenker en jo på hvor sårbare vi er, sier en lavmælt ettertenksom Nielsen til Demokraten.

Det var i 1981 Nielsen og Johannessen - eller bare Øivind og Pål som «halve Fredrikstad» vil si - for første gang kom i kontakt med hverandre.

- Øivind kom med i revyselskapet «Glade Bjørn» som jo ble etablert på den tida. Vi fant tonen og oppdaget snart at vi kunne utrette mye sammen. Men det var først fra 1986 og utover ting tok av. Til den ombygde garasjen på Råbekken - med papegøya på taket og bil-maleriet på veggen - kom folk i horder for å se oppsettingene våre. Vi tok i mot busslaster fra hele fylket! Cats-showene Vivi Haug, Øivind og meg ble et begrep, minnes Pål Nielsen.

- Den etterfølgende Tre Kæll-perioden med Øivind, deg og Atle Jensen - hva kan du si om denne epoken?

- Tre Kæll ble en voldsom suksess. Vi holdt jo på i ti år - fra 1996 til 2005. Og her fikk vi enormt mye å takke Øivind for. Han var jo rikskjendisen i ensemblet. Hele Norge visste - og vet - hvem Raymon er, sier Pål og blir alvorlig:

-  Skammelig rett og slett at noen kan mene at «hællæ» og «rajmån» er uttrykk som kan skade-, eller er negativt for Fredrikstad og Østfold. Hvis de som påstår at østfoldingen er tett og litt enkel så er han i hvertfall snill, Og hvis det er noe galt med å være snill så har verden gått av hengslene. Nei - Øivind markedsførte byen og fylket mer enn vi knapt kan tenke oss! kommer det kontant fra Nielsen.

På strak arm

- Hvordan var han å jobbe sammen med?

- Helt fantastisk. Tekstene jeg skrev tok han som oftest på strak arm. Men han la samtidig ned mye arbeide før han gikk på scena, sier Pål og fortsetter:

- Så kan en si at i et samboerskap er ikke vannet alltid flatt. Vi hadde gode dager - og noen mindre gode dager. Men skulle det ikke bli en og annen småkrangel når du jobber så mye sammen som vi gjorde så ville noe vært galt. Likevel så fant vi alltid ut av det med hverandre, poengterer revy-kameraten

Også for den tredje kællen, Atle Jensen (54), kommer Øivind Johannessens bortgang som et sjokk:

- Han spilte konsert på Fjeldberg båthavn for 14 dager siden med Svein Finjarn og flere andre. Her var det fullt hus og mye trøkk! Jeg må si jeg ble skikkelig satt ut da jeg fikk melding om at Øivind var død sent søndag kveld, sier Jensen til Demokraten.

- Hva kan du si om årene med Øivind Johannessen?

- Vi hadde det vanvittig morsomt sammen. Tre Kæll var jo et humor-prosjekt vi jobbet sammen om daglig i mange, mange år. Men det var bare Øivind som var rikskjendis blant oss. Slik sett har Fredrikstad mistet en revymann hele landet visste hvem var, understreker Jensen.

Mer fra Dagsavisen