Nyheter

– Min mors historie

«Skjørtet som falt ned fra himmelen» er et fortellerteater som handler om en mors historie i ekstremismens århundre.

Stykket har premiere i Speilet på den internasjonale kvinnedagen. Stykket tar for seg den rivende utviklingen de siste hundre år med påfallende endringer i kjønnsroller. Demokraten overvar siste prøve med prøvepublikum i K60-bygget på Værste i Fredrikstad.

Det er den høyt meritterte produsenten, regissøren og scenografen i Østfold kulturutvikling i avdelingen scenekunst, Ida Margrethe Frederiksen som spiller hovedrollen, en rolle hun spiller helt alene på scenen. Ida M. Fredriksen er også med i produksjonen som scenograf og medforfatter sammen med teaterinstruktøren Brit Lossius som har regi og er manusforfatter.

Forsterket fremføring

Det å våge seg ut på scenen og bli der i en hel time, mutters alene og formidle i sjangeren fortellerteater er nok noe av det vanskeligste en skuespiller kan gjøre. Skuespillerens fremføring og formidlingsevne blir så intenst forsterket og synliggjort på både godt og vondt. Stykket har en elegant start som umiddelbart fanger tilskuernes oppmerksomhet med en mix av godt tilpasset ordtak og innholdsrike tekst.

Det er ingen tvil om at Ida M. Fredriksen kan sin tekst, tross alt handler stykket om moren til Ida. For manuset er basert på Idas minner av sin egen mor. I tillegg har de lånt tekst fra Jens Bjørneboe og Inger Hagerup.

Topp forestilling

Det som gjør denne forestillingen så interessant er måten Ida forteller historien til sin 94 år gamle mor på. Skuespilleren beveger seg elegant mellom rollen som sin mor og fortelleren Ida. Som perler på en snor beveger historien seg mellom kapitalisme, sosialisme, kommunisme, kriger og ikke mist det hele toppes med kjønnsrollenes endringer gjennom hele den magiske reisen. Selv om skuespilleren formidlingsevnene dalte et par steder hvor tekst nærmest ble lest opp uten den helt store innlevelsen så klarte Ida M. Fredriksen å levere en topp forestilling.

40 år lang karriere snart over

Etter nesten 200 produksjoner der Ida M. Fredriksen har bidratt med scenografi og som skuespiller har Ida Margrethe Frederiksen nå annonsert at sin 40 år lage karriere i Østfold Kulturutvikling er over når denne forestillingen er ferdigspilt.

«Skjørtet som falt ned fra himmelen» har premiere på Speilet 8.mars, deretter går forestillingen på turné til Mysen, Rakkestad, Hobøl, Skiptvet, Trøgstad, Moss og Aremark.

Mer fra Dagsavisen