Nyheter

Stiller opp for en bedre jul!

Det er ingen tvil, Fredrikstad er en by som har et hjerte av gull. For i Fredrikstad stiller både næringslivet og innbyggere velvillig opp for å hjelpe både enslige og trengende til jul.

Demokraten har tatt en prat med de forskjellige humanitære organisasjoner og stiftelser som i disse dager jobber intenst med å tilrettelegge en fantastisk julaften for enslige og trengende eller familier med og uten barn, og som har havnet i en akutt krise eller nød.

Kiwanis

Det var i sin tid rørlegger Øivind Dahl som dro i gang juleselskapet for enslige og vanskeligstilte i Stabbur-hallen på Råbekken. Kiwanis overtok juleselskapet etter Øivind Dahl og i år er det 25 år siden Kiwanis Club Fredrikstad og Kiwanis Club Kråkerøy innledet sitt samarbeid med Scandic City Hotel. Kiwanis Juleselskap arrangeres på Scandic City Hotel og sponses av et tyvetalls lokale bedrifter.

– Vi er i rute med årets utgave av Kiwanis Juleselskap. Akkurat nå er det 145 påmeldte. Vi har også fått på plass 17 hjelpere og 11 sjåfører, forteller Leif Andreas Solberg fra Kiwanis Club Kråkerøy.

Det er litt av et program Kiwanis har fått i stand til årets juleselskap. Når gjestene ankommer Scandic City Hotel kl 12.30 blir de møtt av Trosvik veterankorps som holder velkomstkonsert i vestibylen og foajeen i 2. etasje. Vel til bords blir det både taler, allsang og musikalske innslag med artistene: Bjørnar Spydevold, Kari Stokke, Arne Børresen og Espen Kristoffersen. Ordfører Jon-Ivar Nygaard er også tilstede og ønsker gjestene en god jul.

Kveldens meny på City består av både ribbe, surkål og kalkun med alt av tilbehør. Til dessert blir det servert bløtkake og kaffe. Kveldens meny er også nøye tilpasset de fleste religioner med tilhørende mat-regler, informerer salgsjefen på Scandic City, Vidar Høistad. Det er Scandic City Hotel som sponser og tilbereder all mat denne kvelden.

Kirkens Bymisjon

Kirkens Bymisjon, Cafè Britannia holder også sin tradisjon i hevd og åpner dørene 15:30 på julaften.

– Denne julaften tilbyr vi våre gjester ribbe og kalkun med alt av tilbehør. Til dessert blir det kaker og kaffe. I år har næringslivet sponset oss med flotte overraskelser til de som feirer julen her hos oss, forteller Kirkens Bymisjon avdelingsleder Anne-Marie Kvarme.

– Har det vært vanskelig å få frivillige til å stille opp på selveste julaften?

– Nei, hos oss var arbeidslistene fulle i september. Her kommer det folk allerede lille julaften for å stelle i stand og pynte opp til julaften. Dette skal bli en koselig julaften med god mat og julemusikk. Og for de som måtte trenge skyss når dørene lukkes ved 21:00-tiden har vi fått ordnet gratis skyss hjem, avslutter Kvarme.

Blå Kors

Min Jul er et landsomfattende rusfritt arrangement i regi av Blå-Kors. Min Jul Fredrikstad er et samarbeid mellom Plankebyen Frivilligsentral og Barnas Stasjon i Fredrikstad. Min Jul er rettet mot barnefamilier som har forskjellige utfordringer. Det kan være gjester med tidligere rus-erfaringer eller i nær familie, psykiske utfordringer, lite nettverk eller andre sårbarheter. Denne julaften har Min Jul Fredrikstad fått låne Skihytta i Fredrikstad marka.

– Det er andre året vi arrangerer Min Jul Fredrikstad. I fjor var vi på Gamlebyen Kulturhus, men det var opptatt i år. Da ringte vi for å leie Skihytta, men den fikk vi låne helt gratis. All mat har Scandic City Hotell sponset oss med. På menyen står det ribbe og kalkun med alt tilbehør. Til dessert blir det riskrem. Det er rett og slett helt utrolig hvordan denne byen stiller opp for oss. Ikke minst alt det næringslivet sponser oss med, forteller virksomhetsleder ved Barnas Stasjon i Fredrikstad Hege Stormorken til Demokraten.

– Hvor mange skal feire julaften på Skihytta i år?

– I år har vi satt stopp ved 50 deltager, men nå er vi blitt 54 personer fordelt på 17 barnefamilier. Vi møter en del mennesker som har psykiske utfordringer i det å mestre mange i fellesskap, derfor har vi satt antallet gjester til 50. Min Jul i Fredrikstad er en kveld hvor vi ordner alt. Har gjestene lyst til å pynte seg og trenger klær så ordner vi det også. Vi sørger også for at det ligger en navngitt og individuelt tilpasset pakke til alle gjestene under juletreet.

– Hvordan kommer gjestene seg til skihytta?

– Vi har ordnet det slik at alle gjestene blir hentet og kjørt hjem. I tillegg har vi blitt garantert at en brøytebil skal holde veien åpen og kjørbar helt frem til Skihytta. Det er rett og slett helt fantastisk hvordan frivillige stiller opp for hverandre i denne byen her. Ja til og med litt snø skal jeg love denne kvelden, sier Hege Stormarken.

Plankebyen Frivilligsentral

Plankebyen Frivilligsentral er også en viktig aktør for Min Jul Fredrikstad. Plankebyen Frivilligsentral består i dag av 160 «Tidgivere». En «Tidgiver» er et helt vanlig «A4»-menneske som gir litt av tiden sin til andre mennesker. Det er tid som kan brukes til hverdagslige ting som kafé-besøk, kino, hjelp til å handle eller bare gå en tur sammen. Denne julaften er det 17 «Tidgivere» som gir sin tid slik at de 17 barnefamiliene får en tradisjonsrik norsk julaften.

Demokraten tok turen innom Plankebyen Frivilligsentral som holder til i etasjen over Tante Blå Gjenbruk på Stortorvet. Det er herfra virksomhetsleder Jorid D. Bertelsen leder denne fantastiske organisasjon.

– I år er det 17 «Tidgivere» med på Min Jul Fredrikstad. Etter at vi annonserte i november har det vært veldig stor pågang av mennesker som ønsker å gi sin tid til Min Jul Fredrikstad. Folk i Fredrikstad er så generøse og gavmilde. Det er så morsomt og givende å jobbe med dette fordi man møter så mye positivitet over hele linja!

Når Demokraten besøkte Plankebyen Frivilligsentral var gulvet nesten helt dekket med poser fulle av gaver. Konferansebordet var dekket med ruller av julepapir og alt tilbehør som skal til for innpakking av julegaver.

– Hvordan har du skaffet alle disse julegavene ?

– Jeg har akkurat vært ute og handlet, så nå har vi gaver til alle. Noe har vi fått til en hyggelig pris, og mye er sponset fra både næringslivet og private. Samtidig er Min Jul et prosjekt som inngår i Blå Kors og vi har fått litt støtte til til Min Jul Fredrikstad. Neste år står vi helt aleine og må finansiere alt selv.

– Hva betyr Min Jul Fredrikstad for de påmeldte?

– Bare det å vite at det finnes mennesker som vil bruke julaften til å hjelpe andre er veldig fint. Samtidig betyr det ufattelig mye for de påmeldte, fordi dette er mennesker som ønsker en endring i livet og de gjør det for barnas skyld. Med fyr i den store peisen på Skihytta, god mat og drikke, underholdning som alle er med på og julegaver til alle under juletreet. Da er det klart at det betyr mye for alle, også de 17 «Tidgivere» kommer til å få en flott julaften på Skihytta.

Krisesenteret

Julen er en høytid som dessverre bringer med seg mer enn bare glitter og stas. Hos Blå Kors Krise- og incestsenteret i Fredrikstad har de forberedt seg godt til denne julen. Det har de all grunn til når man kikker på statistikken. Årlig er det 200 voksne og 40 barn som kommer til senteret. Av disse er det i snitt hele åtte voksne og fem barn som kommer til Krise- og incestsenteret i Fredrikstad på julaften. Dessverre er dette en statistikk som har vært stabil de siste tiårene.

– Vi har forberedt oss godt til storinnrykk, her kommer det alltid familier som trenger våre tjenester julaften. Enten er det politiet som kommer med dem, eller så kommer de selv. Vi skal forsøke gi de som som allerede er her og de som måtte komme en så verdig, fredelig og normal jul som mulig er, forteller virksomhetsleder ved Blå-Kors senteret, Marie Lindèn.

– Ekstra sårbart er det kanskje for de som har kommet hit via familiegjenforening og som må bryte ut fra sin mann rett før, eller i høytider. Dette er mennesker som starter helt på null. De har absolutt ingen ting igjen, hverken klær eller penger til barna. Automatisk mister de sin oppholdstillatelse uansett, selv om det er vold som forårsaker samlivsbruddet. Det er mødre som er fryktelig redde for at barna skal bli igjen her i Norge, og selv skal bli sendt ut av landet.

– Vi her på senteret er veldig heldige, for det er så mange fine givere. Det er mennesker som tenker på de som har det vanskelig i jula. Mange støtter oss økonomisk, gir oss gaver, kommer med godterier slik at vi kan gi det videre. For det er veldig viktig at barna som er her i jula, kan møte de andre barna i klassen etter jul og fortelle at jeg fikk også en julegave, jeg spiste også god mat, jeg hadde også en fin jul. For å skape en hyggelig jul feirer vi ansatte som er på jobb felles jul med de som bor her. Vi spiser sammen, går rundt juletre, deler ut pakker og forsøker skape en minnerik fin jul for barn og voksne. Til oss kommer det enkelte mennesker som aldri har opplevd en fredfull jul. Vi har mange oppgaver denne julen, men her skal både barn og vokse føle seg trygge, avslutter Marie Lindèn.

Åpent hus

Åpent Hus har i mange år vært med på å hjelpe til på juleselskapet på City. Nå er det slutt.

– Vi har holdt på i mange år på City, jeg tror det er 18 år hvor Åpent Hus har vært med. Nå bidrar vi med påmeldingen fra våre brukere til Juleslskapet på City, forteller Iren Meyer på telefon til Demokraten.

Frelsesarmeen

Frelsesarmeen har heller ingen tilbud denne julaften.

– Vi innledet et samarbeid med restaurant EGON i Fredrikstad hvor vi delte ut julelunsj til de trengende. Men sist jeg pratet med daglig leder Glenn Eikelia hos EGON så skulle de sponse alt. Det er jo helt fantastisk. Dermed har ikke vi i Frelsesarmeen et tilbud i år, forteller korpsleder i Fredrikstad, Monica Kjellén Runar.

Demokraten har forsøkt å få daglig leder hos EGON, Glenn Eikelia i tale, men har i skrivende stund ikke lyktes med det.

Varmestua

Varmestua holder steng i to dager.

– Vi holder stengt på julaften og 1.dag jul, ifjor var det bare åtte som kom innom for å spise. Etter at kommunen etablerte det nye bokollektivet på Østsiden er ikke behovet like stort. Men vi serverer god julemat i romjula og nyttårsaften, forteller daglig leder Ole Alm.

– Vi holder åpent som vanlig fra 2.juledag og på nyttårsaften, forteller de to glade medhjelpere Vikram Bassi og Kjell Olav Skjerven som var på jobb da Demokraten besøkte varmestua.

Mer fra Dagsavisen