Nyheter

Lager bomopprør på Kråkerøy

- Bystyret kan ikke være bekjent av et bomring-vedtak som betyr at folk som bor på Kråkerøy skal betale dobbelt så høy bomavgift som andre innbyggere i Fredrikstad kommune.

Dét mener ex-forretningsmannen og idrettsutøveren Jahn Henrik Wiese (78).

Mobiliserer for fullt

Den profilerte pensjonisten jobber nå med å samle velforeninger, lokalsamfunnsutvalg og boligsameier på Kråkerøy til et kraftig opprør mot politikernes beslutning om å la bomringen følge bruene over Vesterelva - og ikke kommunegrensa.

– Må inn for å komme ut

– I motsetning til alle andre i Fredrikstad må vi som bor på Kråkerøy kjøre inn i bomringen for å komme ut. Skal vi en tur til Oslo eller Sverige må vi derfor betale dobbelt opp. Regninga for mange kan fort bli 20.000 kroner i året istedet for 10.000.

– At politikerne ikke har sett dette poenget er helt ufattelig! sier Wiese og får umiddelbar støtte fra Erik Magnus Paulsen (Glommen Terasse), Vigdis Berg (Glombo Velforening) Lillian Scott, Irén Langgård (begge Jacob Buvigs plass velforening og Anders Kirkebø (Solhjulet Vel).

- Hva mener dere politikerne og veimyndighetene skal gjøre for å komme kråkerøyværingene i møte?

– De må plassere bomstasjonene på kommunegrensa. Det vil for vårt tilfelle si på Stokken. Da vil vi alle stille på likefot når bomringen kommer, sier talsmannen og får følge av Irén Langgård:

– Ikke i mot bomring, men....

– Jeg tror nok folk flest forstår at bompenger er noe vi ikke kommer utenom. Men det må være et snev av rettferdighet oppe i dette. Når Kråkerøys beliggenhet er som den er - det vil si i utkanten av kommunen med ingen flere bysentra sørover.

– Så må en slik premiss være avgjørende for bomplasseringen. Skal vi få en likebehandling så må bommene flyttes til kommunegrensa i sør, understreker Langgård.

Innbyggerinitiativ

Jahn Henrik Wiese og hans støttespillere vil de nærmeste ukene samle inn minst 300 underskrifter slik at bom-utspillet kan behandles som et såkalt innbygger-initiativ i Bystyret.

- Rolvsøys Venner ville også ha bomringen satt opp på kommunegrensa, men ble ikke hørt av politikerne - hva tror dere om sjansene for Kråkerøy?

Wiese: - Synd at Rolvsøy ikke ble hørt! For det er kommunegrensene som er det eneste alternativet. Men vi mener som sagt Kråkerøy er i en uheldig særstilling. Og dét må politikerne ta innover seg. Derfor skal vi nå i tilknytning til underskriftslista lage en spørsmålrekke til Kråkerøy-folket. Vi ønsker å få svar på hvor mange ganger i uka man kjører ut og inn av den kommende bomringen med barn som skal til ulike aktiviteter, hva jobb-reisene innebærer osv.

Anders Kirkebø: - Jeg har for min egen del finregnet på dette. Og funnet ut at dagens 8.000 bompengekroner året blir til det dobbelte fordi jeg får en bomring til å passere daglig.

Mer fra Dagsavisen