Nyheter

– Hebler har betydd mye for kunsten både internasjonalt og nasjonalt

Lørdag åpnet utstillingen av avdøde kunstner Herman Heblers kunstverk i Hydrogenfabrikken i Fredrikstad. Ordfører i Fredrikstad, Jon- Ivar Nygård, og mange kunstinteresserte møtte opp for å se og handle kunst samt hedre den avdøde kunstneren.

Utstillingen er åpen lørdager og søndager hver helg frem til 19. november, og er et samarbeid mellom Hydrogenfabrikken, Fredrikstad kommune og byjubileet Fredrikstad 450 år.

– Jeg har veldig store forventninger til både dagen i dag, og de kommende helgedagene, fortalte kunstnerisk leder på Hydrogenfabrikken, An Doan Nguyen, til Demokraten rett før utstillingen åpnet.

Anerkjent kunstner

Salgsutstillingen er en samling med omtrent 160 arbeider av den avdøde Fredrikstad-kunstneren Herman Hebler. Utstillingen representerer et utsnitt av hans kunstnerskap, liv og virke. Hele visningshallen i Hydrogenfabrikken var fylt med malerier, collager, tegninger, grafiske trykk og skulpturer. Nguyen erkjente ærefrykt rett etter at han selv og ordfører Nygård hadde ønsket de besøkende velkommen.

– Jeg har stor respekt for kunstneren Hebler. Jeg tror han ville satt stor pris på denne salgsutstillingen. Hebler betød mye for kunst-Fredrikstad, han klarte å samle flere virkelig anerkjente internasjonale kunstnere i Fredrikstad, og det sier veldig mye om Heblers betydning i det kunstneriske miljøet, roste Nguyen.

Arbeidet til utstillingen startet allerede i januar i år. Nguyen har ledet hele prosessen, men har hatt god hjelp av et bra team rundt seg.

– Jeg ønsker å takke alle medarbeiderne mine. Vi har hatt mye å gjøre, men vi har hatt et bra miljø, og vi gleder oss veldig til de kommende ukene, sa Nguyen fornøyd.

– Det er viktig at ordføreren stiller i dag. Det er viktig at vi har politikere som signaliserer at de tar god kultur på alvor.

Omsetningsrekord

Hydrogenfabrikken gjorde omsetningsrekord med salgsutstillingen. Allerede på fredag var det kjøpere som hadde kontaktet Nguyen for å sikre seg ett av Heblers verker. Hele lørdagen var det en jevn pågang av kunstinteresserte som ønsket å kjøpe. Nguyen fortalte til Demokraten at Hebler særlig har blitt særlig aktuell igjen de siste årene.

– Det har vært veldig bra pågang her i dag, og vi er veldig fornøyd med dagen. Hebler har alltid vært en stor kulturpersonlighet. Men vi synes det er ekstra hyggelig at interessen for har økt litt ekstra de siste årene.

Ordføreren til stede

Ordfører Nygård var beæret for at han fikk overvære premieren på utstillingen.

– Hebler har betydd mye for kunsten både internasjonalt og nasjonalt. Han var særlig viktig for grafikken. Nygård har selv to av kunstnerens bilder på ordførerkontoret sitt på Rådhuset i Fredrikstad, og synes det er veldig stas.

– Jeg er veldig stolt over de bildene, og det er bilder jeg ofte forteller om når jeg har besøk på kontoret mitt, fortalte Nygård til tilhørerne som hadde tatt turen til Hydrogenfabrikken rett før åpningen av utstillingen.

- Jeg håper at Hebler ville satt pris på at ordføreren var til stede. Men jeg tror han ville være mye mer opptatt at alle de besøkende her i dag ville sette pris på kunstverkene hans, fortalte ordføreren ydmykt. Ordføreren synes det var hyggelig at så mange hadde tatt turen.

Kommende utstillinger

Hydrogenfabrikken har etter hvert blitt et kulturelt knutepunkt i Fredrikstad. Tidligere i høst har de hatt besøk av Vebjørn Sand og Ari Behn.

– Jeg håper at mange vil finne turen hit til oss i Hydrogenfabrikken. Det er mange fine bilder og se, og jeg tror alle som velger å komme hit vil få en veldig fin opplevelse, avsluttet den kunstneriske lederen i Hydrogenfabrikken Nguyen.

demokraten@demokraten.no

Mer fra Dagsavisen