Nyheter

Bibliotek her - eller på Værste?

– Vil betegnelsen «et av landets flotteste bibliotek» ha avgjørende betydning når kravene til «framtidsbiblioteket» ikke tilfredsstilles?

Det vil være et sentralt spørsmål byens befolkning vil få svar på når den nye bibliotek-utredningen foreligger om ikke lenge.

– Et boklager

Etter noe tids pause står det ærverdige hovedbiblioteket igjen på politikernes agenda. Torsdag ble Bystyret invitert til å si ja til en ny framtidsbibliotek-utredning med tre alternativer:

– Bygge nytt i sentrumskjerna - (som også inkluderer store deler av Værste-området).

– Utvidelse av dagens bibliotek på Cicignon

– eller nytt bibliotek i sentrum med dagens bibliotek som filial.

Varaordfører og mangeårig kulturpolitiker Kari Agerup (Ap) argumenterte sterkt for å tenke nytt.

– Dagens bibliotek tilfredsstiller ikke lenger kravene. Denne saken handler derfor om å få til en utvikling hvor vi går fra å ha et boklager til å etablere et framtidsrettet bibliotektilbud med mange funksjoner i en ny karakter. Hva om Riksantikvaren ikke tillater en ombygging av det nåværende Cicignon-biblioteket? spurte Agerup Bystyret.

– Et verdivalg

Venstres gruppeleder - og profilert lokalhistoriker - Trond Svandal advarte på det sterkeste mot «utviklingen» Agerup tok til orde for:

– Byutviklingen i Fredrikstad går nå så rask at det har etablert seg en sannhet om at nye bygg alltid er bedre enn de gamle. Dermed oppstår en fare for at vi ofrer verdiene som ligger i de flotte, etablerte signalbyggene. Se til biblotekene i Malmö og København - der er nettopp verdivalgene lagt til grunn for utviklingen, påpekte Svandal.

Også Høyres Knut-Thomas Hareide-Larsen gjorde det klart at han er en forkjemper for at framtidas bibliotek skal ligge i J.N. Jacobsensgate 1 på Cicignon:

– Biblioteket er en ID-skaper i Fredrikstad. Vi snakker dessuten om å ta hensyn til et kulturminne, uttalte H-politikeren blant annet.

Det rødgrønne flertallet vedtok å sette i gang et utredningsarbeide, mens de borgerlige stemte i mot.

Mer fra Dagsavisen