Nyheter

Flertall for Omberg-Torp

Den neste brua over Glomma må gå fra Omberg til Torp, mener Bystyre-flertallet Ap/HFrp. De syv småpartiene vil heller ha Råbekken-Sandem-alternativet.

Hensynet til økonomien veide tyngst da politikerne torsdag skulle si sitt om de de videre forberedelsene av ei ny bilbru mellom Sarpsborg og Fredrikstad.

700 millioner

For mens Ap, Høyre og Frp la til grunn at det vil koste 700 millioner kroner mindre å bygge ny-brua fra Omberg på Rolvsøy til Torp i Borge, ville småpartiene vektlegge samfunnsnytten sterkest:

- Selv om det er fast fjellgrunn på Omberg og Torp er jeg absolutt ikke sikker på at dette alternativet blir så mye billigere. Tallet 700 millioner kan nemlig ikke verifiseres av noen. Og hvis man ser på hvilket alternativ som har den største samfunnsnytten er det ingen tvil om at Råbekken-Sandem (ved Kjølberg) kommer best ut, understreket Hans Ek på vegne av Sp, SV, Pp, Bymiljølista, MDG, KrF og Venstre.

I likhet med Ek hevdet også flere av de andre småparti-politikerne at Råbekken-Sandem vil avlaste St. Croix og Fredrikstad sentrum på en mer effektiv måte enn det nordlige alternativet.

Ek: - Om Sarpsborg ønsker seg Omberg-Torp så må vi slåss for våre behov. Vi kan jo ikke bygge ei bru hvor en ser nesten bort til Sannesundsbrua, formante Sp-sjefen.

Ingenting avklart

Høyres gruppeleder Truls Velgaard mente at kostnadsforskjellen er så stor at Omberg-Torp vil bli det naturlige alternativet.

Men både Velgaard og Rune Fredriksen (Ap) poengterte også at vedtaket torsdag på ingen måte er det siste i brusaken.

- Det er først etter en utredning vi får vite hvilke bygninger som blir berørt. Dette er ikke et vedtak om hvor veiene skal gå, understreket Fredriksen etter å ha hørt både Anita Vik (Frp) og Camilla Eidsvold argumentere for både kulturminner, jordvern, gamle gårdsbruk og framfor alt familier som vil oppleve å få sine hus revet.

demokraten@demokraten.no

Mer fra Dagsavisen