Nyheter

Kulturhistorisk turkart fra tårn til tårn

Nå kan karttegner Lars Ole Klavestad la vandrestav og blyant hvile en stakket stund. Tirsdag presenterte han siste utgave i serien av Kulturhistoriske turkart i Fredrikstad. Denne gangen om Østsidenmarka og Borge Varde.

Totalt ni kulturhistoriske turkart har nå blitt utgitt og hele kommunen er utførlig dekket. På kartene er det samlet over tusen punkter som gir deg nyttig kulturhistorisk informasjon og ikke minst tips til spennende turer i nærområdet. Siste kart i serien tar for seg Østsidenmarka og Borge Varde.

– Uten hjelp fra lokalsamfunnsutvalgene, historielagene og ikke minst Fredrikstad Skiklubb som har bidratt med orienteringskart som grunnlag for produksjon av de kulturhistoriske turkartene, hadde dette vært en mye tyngre oppgave, mener Lars Ole Klavestad. – Det er rett og slett fint å jobbe sammen med mennesker som har stor interesse for sitt nærmiljø, derfor liker jeg å trekke veksler på så mange person som mulig.

Med 150 grunner til å gå på tur

Med 130 tusen kroner i støtte fra Gjensidigestiftelsen har det store kartprosjektet latt seg gjennomføre. På siste kart som tar for seg området fra fugletårnet på Øra til utsiktstårnet på Borge Varde er det 150 nummererte punkter, forteller karttegner og landskapsarkitekt Klavestad.

– Østsidenmarka er blant de mest brukte turområdene i Fredrikstad, og med utgangspunkt i lysløypa som ligger mellom Byens marker og Begby er det mange merkede turstier innenfor Forsvarets gamle øvingsområde. Katrineborg og Regimentsmyra er gode utgangspunkt for en fin tur i området. På Pernes kan du oppleve nærheten til sjøen og se utover Øra naturreservat. Borge Varde ligger lengst nordøst på kartet. Et populært sted å legge turen til, varden kan nås via turstier fra både Skjærviken og Torp. Fra toppen av tårnet kan man som kjent se store deler av ytre Østfold. Men når det er sagt er det ingen andre områder i distriktet hvor kulturminnene ligger tettere en på Begby og Hunn-feltet. Her er alt fra nasjonalt kjente fornminner som helleristninger og stenringer til, nok for mange, litt mer ukjente husmannsplasser.

Bli kjent i nærområdet

I arbeidet med det kulturhistoriske kartet om Østsidenmarka og Borge Varde har Klavestad fått god bistand av Fredrik W.Ellefsen fra Gudeberg lokalsamfunnsutvalg, Stig Bache i Begby lokalsamfunnsutvalg, Rolf Gulbrandsen i Borge og Torsnes Historielag og Tom A. Karlsen i Fredrikstad Skibklubb.

– Kartet blir en fantastisk gave til lokalbefolkningen på Begby, mener Stig Bache. – Vi kommer til å dele ut kartet til alle husstandene på Begby, og vi samarbeider nå med Begby Skole som skal arrangere en turmarsj til de gamle husmannsplassene i området vårt. Målet er jo at flest mulig kommer seg ut i skogen og blir kjent i nærområdet.

Skiklubbens Tom A. Karlsen oppfordrer alle turgjengere til å vise hensyn når man ferdes i naturen og ikke minst bruke parkeringsplassene som er angitt på kartet.

– Da unngår vi konflikter mellom grunneiere og ivrige turgåere.

Det siste kulturhistoriske kartet fra Lars Ole Klavestad trykkes i 10.000 eksemplarer og blir tilgjengelig for kjøp i byens bohandlere. Husstander som hører til Gudeberg lokalsamfunn kan hente kartet hos Gamlebyen bokhandel.

tomm@demokraten.no

Mer fra Dagsavisen