Nyheter

Fredrikstad er Norges mest attraktive by

Fredrikstad er i 2017 kåret til landets mest attraktive by.

Det ble klart tidlig onsdag morgen.

Juryen trekker frem byens satsing på gratis ferge og handel i sentrum som to viktige momenter for valget av vinner.

– Fredrikstad har jobbet målbevisst over lenger tid for å styrke sentrum. Jeg er imponert over hva kommunen og næringsdrivende har fått til sammen for å skape levende sentrum og gode byområder, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Trekker frem gratis ferge

Fredrikstad har vært i hard konkurranse med Egersund og Arendal, men valget falt altså til slutt på Plankebyen.

- Gratis kollektivtransport med byferga er et innovativt grep for å øke bruken og oppslutningen om byen. Deltakerbasert budsjettering gir økt lokaldemokrati, og generell satsning på sentrum har gjort at juryen valgte Fredrikstad, sier juryleder Erling Dokk Holm.

Siden ferga har vært gratis, har antall reisende økt fra 300.000 til 1,25 millioner årlig. Dette trekkes frem som et modig valg av kommunen.

Får pengepremie

13. juni kommer Sanner til Fredrikstad for å dele ut prisen. Da får byen en pengepremie på 250.000 kroner, plakett og diplom - og heder og ære.

Attraktiv by er Statens pris for bærekraftig by- og stedsutvikling skal belønne planlegging og gjennomføring av bærekraftig by- og stedsutvikling med høy kvalitet. Alle tre dimensjoner ved bærekraftsbegrepet skal tillegges vekt; økonomisk, sosialt, miljømessig.

Mer fra Dagsavisen