Nyheter

Byer med bånd

Med denne buketten av veivisere er Fredrikstad nå skilt fra sine sju vennskapsbyer bare i kilometer.

Hva har Fredrikstad til felles med finske Kotka, svenske Karlskoga, danske Aalborg, islandske Nordurthing, polske Slupsk og guatemalske San Martín og Patzun? Jo, de deler vennskapsbånd og erfaringer, som gjør at Fredrikstad ser denne internasjonale nettverksbyggingen som så viktig at vennskapsbyene har fått hvert sitt skilt utenfor rådhuset i Plankebyen.

Synliggjøring

På nasjonaldagen er Kotka, Karlskoga, Aalborg og Slupsk representert ved ordførere og rådmenn når skiltbuketten blir innviet i Lykkebergparken.

– Selve skiltet er en synliggjøring av vårt internasjonale nettverk og engasjement – en synliggjøring jeg har jobbet med i mine sju år som internasjonal koordinator og som jeg jobber kontinuerlig med, forteller Einar Stefanussen i Fredrikstad kommune.

Likhetstrekk

De nordiske byene knyttet Fredrikstad bånd til allerede på 50-tallet, mens den spesielle kontakten med de guatemalske byene stammer tilbake fra fredsarbeider Petter Skauens engasjement i Sør-Amerika på 80-tallet, da tidligere Kråkerøy og Fredrikstad kommuner fikk hver sin vennskapsby der. Slupsk er siste tilskudd på stammen etter at Fredrikstad knyttet bånd med polakkene i 2012.

– Det kom som følge av et ønske om et større samarbeid i Europa. Slupsk er en by omtrent på størrelse med vår, som med sitt gamle skipsverft slet med overgangen fra å være en gammel industriby til at servicenæringen skulle få vokse. Det er noe vi kjenner oss igjen i, forklarer Stefanussen til Dagsavisen Østfold.

Deler erfaringer

– Vennskapsbyene er fremdeles blant hjørnesteinene i vårt internasjonale engasjement. Dem har vi gjennomført en rekke aktiviteter og prosjekter sammen med, som gir oss viktig tilgang på erfaringer og kunnskap på tvers av byene og landene. Et eksempel er et barnehageprosjekt, som Leie barnehage satte i gang og fikk med seg barnehager i Karlskoga og Nordurthing på. Hensikten var å stimulere barns leselyst, og da var det nyttig å dele erfaringer, forteller han videre.

Tirsdag kjørte Stefanussen til flyplassen for å hente gjestene fra vennskapsbyene til nasjonaldagsfeiringen. De har reist 903 (Kotka), 204 (Karlskoga), 248 (Aalborg) og 644 kilometer (Slupsk) for å overvære «avdukingen» av skiltet. Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) holder 17. mai en kort tale under mannsangerforeningens konsert for å markere installasjonen av vennskapsby-skiltet.

Mer fra Dagsavisen