Nyheter

Helsefagarbeidere undervurderes

Samhandlingsreformen har gjort kommunenes helseoppgaver mer komplekse.

Samtidig har helsefagarbeidere faglige ressurser som ikke tas tilstrekkelig i bruk, i følge undersøkelse utført av AFI. Helsefagarbeidere i Delta ber kommunene vurdere arbeidsorganiseringen.

Fem år har gått siden innføringen av Samhandlingsreformen som ga de kommunale helsetjenestene økt pasientansvar. Kommunene må nå løse flere komplekse arbeidsoppgaver. Det har økt behovet for sykepleiere og andre yrkesgrupper med utdanning på høgskole- og universitetsnivå, i følge KS arbeidsgivermonitor fra 2016.

Samtidig viser en landsomfattende undersøkelse utført av AFI arbeidsforskningsinstituttet, på oppdrag fra Helsefagarbeidere i Delta, at helsefagarbeidere og hjelpepleiere ønsker flere faglige utfordringer, og har kompetanse som ikke tas i bruk.

– Vi tror mange kommuner undervurderer helsefagarbeiderens kompetanse. Mange av våre medlemmer melder fra om at de ikke får utføre arbeidsoppgaver de er opplært i, sier Jette Dyrnes som er leder i Helsefagarbeidere i Delta

Ønsker større utfordringer

1.323 medlemmer av Helsefagarbeidere i Delta har svart på undersøkelsen som viser at:

- Hver tredje ønsker større utfordringer på jobb. Det er betydelig flere enn i befolkningen generelt, der 1 av 5 gir uttrykk for det samme.

- 3 av 10 helsefagarbeidere har kompetanse og ferdigheter som de ikke får brukt. Tallet øker til 4 av 10 for helsefagarbeidere med videreutdanning.

- Samtidig melder 12 prosent at de ikke har nok kompetanse til å utføre arbeidsoppgavene de blir pålagt. Det er noe høyere enn landsgjennomsnittet på 7 prosent.

Rapporten «Helsefagarbeidernes muligheter for utvikling og bruk av kunnskaper og ferdigheter i jobben» ble presentert denne uka under en konferanse i forbindelse med landsmøte i yrkesorganisasjonen Helsefagarbeidere i Delta.

Svakheter ved sykehjemmene

Arbeidsorganiseringen ved sykehjem, i hjemmetjenesten og boliger har også vært under lupen. Flere svakheter trer fram, særlig ved sykehjemmene. Et typisk eksempel er at helsefagarbeidere bare utfører mer komplekse oppgaver på vakter der sykepleiere ikke er til stede.

Dette er en sterk indikasjon på at kommunene har mye å tjene på å se nærmere på arbeidsorganiseringen.

– Enten så kan man sette subkutane injeksjoner på en pasient, eller så kan man det ikke. Utfører du oppgaven alene på jobb, så er du også god nok til å utføre den når sykepleiere er på vakt, påpeker Dyrnes. – Kommunene sliter med å rekruttere nok sykepleiere og andre ansatte med høyere medisinsk kompetanse, i følge Arbeidslivsbarometeret fra KS. Men undersøkelsen fra AFI tyder på at flere burde sette seg bedre inn i hva slags kompetanse de allerede har blant sine helsefagarbeidere, hjelpepleiere og omsorgsarbeidere og utnytte den bedre, fastslår Dyrnes.

Hvilke oppgaver helsefagarbeidere får utføre avhenger av når på døgnet de er på jobb, hvilke andre yrkesgrupper som er på jobb og også hvilke enkeltpersoner de jobber med. Generelt forklarer flere at hvis det er sykepleiere på jobb, så får de ikke utføre de mest medisinske oppgavene som sårstell eller injeksjoner.

Mer fra Dagsavisen