Nyheter

– Vi skal løpe hvor vi vil uten å være redde

Fra 2014 til 2016 har det vært en økning på 48 prosent i antall anmeldte seksuallovbrudd på landsbasis. – Vi skal få løpe hvor vi vil uten å være redde, sier Venche Pettersen.

En stor gruppe kvinner har samlet seg utenfor FIF-huset i fargerikt treningstøy. Praten går lett- de smiler og ler. Denne tirsdagen er det siste treningsøkt før Tryggejenter-løpet søndag.

Løpet arrangeres for å sette fokus på overgrep og vold mot kvinner. Løpet er satt i gang av Venche Pettersen. Hun bruker Fredrikstad-marka mye til treningsturer.

– Jeg leste flere saker om overfall som skjedde rundt i marka i Norge, og kjente litt på det selv og, at det noen ganger er litt ekkelt å løpe alene, sier hun.

I ettertid har Pettersen fått høre av flere at de har opplevd å være litt engstelige alene på løpetur.

– Jeg synes det er veldig leit, fordi vi får innskrenket bevegelsesfriheten om vi skal være redde, forteller Pettersen.

Sammen om treningen

– Er dere klare jenter? Venche går mot gruppen på parkeringsplassen.

Et høyt ja høres fra de spreke damene som er delt i to grupper. Flere av de som skal delta søndag har hatt treninger hver tirsdag som oppkjøring til løpet. Det har vært en gå-gruppe og en løpe-gruppe. Leder for gå-gruppen, Torill Granholt, skal yte godt på den siste økten før helgens løp.

– Det er viktig å gå og få luft, og når folk ikke tør å gå i skogen alene, så er det veldig bra å være flere, sier Granholt.

Selv er hun vant med å løpe, og har både maraton og halvmaraton bak seg. Granholt er ikke redd når hun er alene i marka.

– Egentlig føler jeg ikke på det. Jeg har med meg hunden, smiler hun og legger til: vi er ute to timer hver dag.

Begge gruppene starter samtidig. Løypen er 5,3 km lang, og starter og ender ved FIF-huset. Solen skinner, og denne tirsdagen er det hva Venche kaller perfekt «løpevær». Litt vind, lyst og solen høyt på himmelen.

– Er de ikke spreke? Jeg har fått så mange gode tilbakemeldinger på dette. Det er felleskap og motivasjon, sier Venche andpusten.

Stor økning i antall anmeldelser

Seksuallovbrudd har fått en kraftig økning i antall anmeldelser. De tre siste årene har antall anmeldelser økt med 48 prosent på landsbasis.

– Hva bør gjøres for å forebygge vold og seksuallovbrudd?

– Mer åpenhet og fokus på det. Vi må støtte de som hjelper mennesker som har opplevd slike ting, sier Venche.

– Men vi skal ikke være redde for å bruke skog og mark, det er litt av budskapet mitt. For stort sett er de snille disse mennene, det skjer jo veldig sjeldent. Men når det skjer, så får man en tanke om at det kan jo skje meg også.

Hun tror økningen i antall anmeldelser av seksuallovbrudd skyldes at flere tør å melde fra nå, sammenlignet med tidligere.

– Det er veldig fint at man ikke er redd for å si fra.

Venter på hverandre

Damene har snart løpt hele runden i Fredrikstadmarka. I et kryss møter vi gå-gruppen, med Torill Granholt i spissen. De jubler når undertegnede og løpegruppen passerer.

– Heia, heia!

Heingen gir tydelig motivasjon og vi øker løpefarten. Raskt nærmer vi oss tredje dam. Trærne reflekteres vakkert i vannet, og man kan se kvinnene løpe i puljer nedover stien. Alle i sitt tempo.

– Det er mange som har meldt seg på som ellers ikke ville gjort det. Det er et lavterskelløp, sier Venche.

Donerer pengene

Over 330 kvinner skal delta på Tryggejenter-løpet i helgen, og det kommer også noen deltakere fra Oslo. Pengene skal gis til Landsforeningen for voldsofre.

– De gjør en veldig viktig og god jobb. En representant for foreningen kommer hit på selve løpsdagen og tar imot sjekken, forteller Venche.

Fra dammene og inn mot FIF-huset går det fort. I toppen av den lille bakken opp til parkeringen, står kvinnene som allerede er fremme. Når nye løper i «mål», er det både high-five og jubel i gjengen.

En av kvinnene, Anne Johansen, tørker seg over pannen og ser mot undertegnede.

– Jeg pleide alltid å løpe alene før, og det var litt skummelt. Det er tryggere sammen og veldig hyggelig. Jeg har fått mange nye venner!

Kvinnene beveger seg ned på en grusplass nedenfor parkeringen. De stiller seg i ring, og gjør seg klare for siste del av treningsøkten. Venche leder an, og det er klart for styrke.

– Så tar vi armhevinger, jenter, så mange vi kan: 1,2,3,4!

Alle legger seg ned og tar så mange armhevinger de klarer. De tar videre andre styrkeøvelser, før det helt til slutt skal tøyes ut.

– Kjempebra jobbet! Venche smiler og kvinnene klapper.

– Er dere klare for søndag?

Nok et samstemt ja høres fra damene, før de avslutter den siste treningsøkten før helgens løp.

Mer fra Dagsavisen