Nyheter

Michael kringkastet vitser via klokkeradioen – nå når han ut til «hele» Norge

Michael Øvermo-Skorbakk (43) var ikke gamle gutten når han begynte å kringkaste egne radiosendinger til nabolaget på Slevik. Nå er han programleder i den riksdekkende radiokanalen Norsk Pop - en kanal som kun spiller norsk musikk og dekker 93,5 prosent av landet.

– Det var i 1988 at jeg så en annonse i avisen der «kringkastærn» i Radio Fredrikstad trengte nytt blod. Tor Andersen var redaktør og han hadde hørt at jeg hadde laget en radiosender på gutterommet, ut av en klokkeradio. Med denne sendte jeg musikk og vitser til nabolaget på Slevik. Rekkevidden var kort, rundt 30-40 meter. De andre i radioen, deriblant Jørgen Søderberg Jansen med flere, var kanskje litt skeptisk til at en 15 år gammel «radio-geek» skulle bli ansatt - men det gikk bra og jeg var i lønnet radioarbeid fra mai måned samme år. Når det er sagt er Jørgen fortsatt en meget god venn, 29 år senere.

Større enn NRK

– Tiden i Radio Fredrikstad var helt unik. Vi ble på et tidspunkt større enn NRK i eget område. Jeg husker godt at Nitimen kjøpte radioreklame av «lille» oss, hvor de de harselerte litt med pizzagavekort og klassiske nærradio-hilsener i reklamen. I ettertid ser jeg at jeg jobbet jeg sammen med de beste; Tor Andersen (P4 og Ordentlig Radio) Dag Solheim, Ulf Davidsen (NRK), Magnus Brenna-Lund (NRK) og Jørgen Søderberg Jansen (kinosjef i Fredrikstad) blant mange flere flinke folk. Etter tiden i Radio Fredrikstad bar det over til USA for å studere på universitet i Grand Forks. Der tok jeg en BA i Communications med vekt på TV-sendinger. Vi var en gjeng norske studenter som dro over gjennom American College i Moss. Akkurat da vi graduerte kom 500-årsflommen og la byen under vann. Det ble unntakstilstand og presidenten kom på besøk i 1997. Rett og slett en naturkatastrofe på nært hold. Da jeg kom hjem det samme året ble det først ett år med IT-support og litt jobbing hos rivalen Radio 3 i Sarpsborg. Fra den stasjonen sendte jeg inn en søknad om sommervikariat i NRK P1 riks fra Trondheim.

Derfra gikk ting Øvermo-Skorbakks vei.

– Guri Solberg (TV 2 i dag) og jeg ledet Musikknytt, Musikkrevyen og VG-Topp 40 fra 1999. Jeg var så heldig at jeg etter bare 6 måneder fikk fast jobb i NRK P1. Der ledet jeg program som Norsk på norsk, Nattønsket, P1 festival live fra ulike arrangement som Notodden Blues, Bergen Music Fest og Bylarm. Jeg fikk også gleden av å jobbe som produsent tett med blueslegenden Geir Hovig i noen år før han gikk bort.

Tor er min «radiomenTor»

Michael fyller snart 44 år og er pappa til Theo (3) og bonuspappa til Thale (13). Han er samboer med Nailini og familien er nå bosatt nær Høvik i Sandvika.

Med fast jobb i statskanalen NRK er det sikkert mange som undrer på hvorfor noen velger å forlate en slik stilling?

– Etter 11 år i Trondheim, traff jeg Nailini i Oslo-området. Samtidig startet Øystein Sunde og Tor Andersen opp Ordentlig Radio. Jeg har alltid sett på Tor som min «radiomenTor» Jeg ble smigret da han spurte om jeg ville jobbe med han igjen, og dermed ble ringen sluttet - samtidig som jeg kunne stifte familie her på Østlandet. Norsk Pop dekker 93,5 prosent av landet på det kommersielle riksnettet på DAB. NRK har et eget nett som dekker opp mot 99 prosent mens vi kommersielle tar for oss de områdene der folk flest bor. Men vi finnes jo også på nett med lydstrømmer for de som velger det på radioplay.no. Norsk Pop måles nasjonalt med PPM-måling (en digital boks i beltespenna, som måler hva som lyttes på). Dette gir et tverrsnitt av norsk demografi til de som får dette tilbudet. Det er ganske troverdige lyttertall som blir målt.

Radioen står sterkt

– Det blir meget spennende å se på tallene når den siste FM-senderen slås av i desember for Østlandet. Praktisk talt står alle kanaler på likefot for å nå ut til lytterne. Kanskje Radio Norge og Norsk Pop blir jevnstore? Lokalradio vil fortsatt finnes på FM noen år til. De kan kanskje dra en liten fordel av de lytterne som ennå ikke har kjøpt seg en DAB-mottager eller er lite på nett. Om folket velger seg DAB eller lytting over 4G/nett er uvesentlig. Det handler om at vi lytter digitalt på ulike plattformer som utfyller hverandre, sier Øvermo-Skorbakk.

– Men som alltid, radioen står stabilt i nordmenns lyttervaner. Der vi ser fallende kurver på TV og avis på papir, står radioen som en påle. Skal jeg analysere hva som har skjedd i lokalradiomarkedet de siste årene mener jeg at den største feilen for mange lokalradioer, var at de skulle ligne for mye på de store kommersielle. Dermed skjøv de bort sitt fremste fortrinn, nemlig å være ultra-lokal. Et godt tips til investorer; lag en radio som folket i Fredrikstad føler seg hjemme i, hvor det lages stoff om de svært nære tingene. Spill musikk av lokale artister og ikke bare utenlandske hits. Dekk alle fotball- og hockeykamper av betydning. På den annen side kan årsaken til at mange lokalradioer nå har forsvunnet ha vært at store aktører kjøpe lokalradioer - rett og slett for å fjerne konkurranse, fortsetter han.

Norsk musikk på norsk

Slevik-gutten Michael Øvermo-Skorbakk har alltid hatt forkjærlighet for norsk musikk og mener norske tekster fortsatt må løftes fram.

– Jeg har alltid ment at norsk musikk på norsk, er kulturpolitisk viktig å fremheve. De fleste av oss leser bøker og litteratur på norsk, fordi det treffer oss hardere. Det samme er det med norsk tekst i musikk. Av de mange artistene jeg har intervjuet så er det også vanskeligere å få norsk tekst til å flyte godt i musikken. En skal ikke underkjenne den jobben de gjør. Nå høres jeg jo i to riksdekkende DAB-kanaler. Norsk Pop og Radio Vinyl. På Vinyl får jeg hver lørdag og søndag morgen, muligheten til å koble av og spille god musikk fra 50-60-70 tallet slik at jeg igjen er klar med en uke Norsk Pop. På hverdager, rett etter mine sendinger, høres også radioveteranen Vidar Lønn-Arnesen. En programleder jeg alltid har sett opp til helt siden jeg var barn, og da spesielt programmet «Ti i Skuddet». Jeg har nå gleden av å være hans faste produsent.

Møte med de store artistene

– Personlige møter med Erik Bye, Lionel Richie, Pet Shop Boys, Coldplay og de fleste norske artister gjør alltid inntrykk. Sammen med livesendinger på NRK P1 der 6.000 står og glaner på deg fra scenekanten - vil jeg si lagde noen store sommerfugler i magen om ikke annet. Og ikke minst energien det er å stå bak mikrofonen i Nattønsket - når du føler at «hele påske-Norge» lytter på deg, det blir som å gå opp til eksamen, i hver sending. Det å få ha vært med på reisen på hvordan radio ble produsert for 30 år siden og fram til i dag har vært veldig berikende - jeg har vært heldig og fått jobbe blant de beste!

Øvermo-Skorbakk trives godt i Sandvika og han setter pris på muligheten til «å kjøre grønt» med T-bane hver dag - som han selv uttrykker det.

Men med to spreke 90 år gamle bestemødre bosatt i Plankebyen er han både titt og ofte på hjemlige trakter.

–Oppveksten på Kringsjå og Trara fram til jeg fylte åtte år og deretter Slevik i ungdomsårene, har satt sine spor. Jeg er glad i den fine naturen og den joviale stilen som vi Fredrikstadfolk er født med. Eget FFK flagg vaier også i vinden til tider, nær Stabæks bane.

Mer fra Dagsavisen