Nyheter

Brakker eller skolekretser på Begby?

Som vi har omtalt på denne lederplass, og i en artikkel sist lørdag, vil etableringen av drøyt 400 nye boliger på Haugstenåsen bety sprengt kapasitet ved Begby skole.

Samtidig sier kommunens vedtatte skolebruksplan at det kan være aktuelt å utnytte den ledige kapasiteten ved nabo-skolene Sagabakken og Kjølberg når boligutbyggingen i fjellene bak Begbyskolen kommer i gang for fullt. Ifølge Opplæringsloven har elever rett til å gå på den skolen som ligger nærmest hjemmet, eller ved den skolen i nærmiljøet som de sogner til.

Leder av Fredrikstad kommunes oppvekstutvalg, Siri Martinsen,  ser utfordringen i skolesituasjonen på Begby og sier følgende; «For oss vil det bli viktig å følge nærskoleprinsippet, det vil si at eleven skal få gå på skolen som ligger nærmest bostedet. Ingen elev skal transporteres forbi ens egen skole med andre ord».

b Martinsen forteller også at elevtallet på Begby skole har gått noe ned de siste ti årene. Eksakt er nedgangen på 54 elever - hvor vi vil tro at stopp i inntak av barn fra Kjølbergskogen og et stort 2000-kull er den største årsaken til nedgangen i elevtallet. Men samtidig har utbyggingstakten på Bråtenfeltet vært høy de siste årene, og nye boligkomplekser reises fortsatt.

De etablerte boligområdene på Begby er nå i ferd med å få et generasjonsskifte. Utbygger i Begbyåsen reklamerer med alt fra små og effektive toroms-leiligheter til store familieleiligheter med fire soverom. Dette betyr at skolekapasiteten i området må følges nøye og planene være klare. En vente-og-se-holdning blir for defensivt.

Det er få saker som vekker større engasjement(og harme) enn endring av skolekretser, ergo forstår vi at lokalpolitikere helst ønsker å avvente flagging av en slik løsning. Men som Siri Martinsen også sier til oss; «Brakker kan være et alternativ». Vi tror det er slik det blir!

Mer fra Dagsavisen