Nyheter

Folkemarsjen fra Sarpsborg får historisk fokus

– Folke-forflyttingen fra Sarpsborg til Glomma-munningen tidlig i 1567 bør ha en sentral plass i Fredrikstads 450-års jubileum neste år.

Det mener Svein Skahjem, profilert forfatter og lokalhistoriker. Som leder av Fredrikstad Historielag vil han nå bidra til at «Folkemarsjen», som Katharina Hoffman har tatt initiativ til på vegne av Tambourafdelingen, får et historisk fokus som fortjent.

Forlot Sarp etter bybrann

– Etter bare ett møte med arrangøren er det for tidlig å si hva Fredrikstad Historielag konkret kan utrette når folkevandringen fra Sarpsborg til Fredrikstad skal illuderes i september neste år. Men vår jobb oppe i dette må være at deltakerne i marsjen får ytterligere kunnskap om industrihistorien langs Glomma og hvorfor hele dette området ble så viktig for den industrielle utviklingen i landet ellers. Dette kan vi gjøre gjennom alt fra stands til ulike arrangementer, sier en engasjert Skahjem til Demokraten.

– Hva kan du si om bybrannen 17 kilometer lenger nord som resulterte i en by-forflytting?

– Det var jo ikke bare en brann de svenske angriperne forårsaket i Sarpsborg. Det var mange branner og militærangrep forut for 1567. Om selve folkeforflyttingen kan vi anslå at det var mellom 400 og 600 mennesker som i hovedsak gikk fra Sarpsborg til Fredrikstad. Ikke alle på en gang - men i puljer, opplyser lokalhistorikeren og serverer et lite apropos til den etterhvert så velkjente bybursdagen 12. september:

– Like inntil Fredrikstad skulle feire sitt 350 års jubileum i 1917 trodde myndighetene byen ble grunnlagt en dag i august 1567. Men kort tid før feiringen skulle ta til med kong Haakon som æresgjest kom den kjente byhistorikeren Carl Plünnecke over dokumentet fra Frederik IIs tid som fastslo at dagen var i september - nærmere bestemt den 12. forteller Svein Skahjem.

I tillegg til alle historielagene langs marsjruta samt Onsøy Historielag skal også flere sangkor og bygdekvinnelaget i Borge inviteres med i neste års store marsjprosjekt fra Borgarsyssel til Tøihusplassen i Gamlebyen.

Mer fra Dagsavisen