Nyheter

Ruset biltyv (44) fra Rolvsøy lar seg ikke stoppe

En høyst triviell historie om hverdagskriminalitet i Fredrikstad tingrett, men like trist for den som rammes; ofrene. Det er ikke spesielt hyggelig når noen har rappet kjøretøyet ditt. Du blir både rådvill og fortvilt. Og ikke minst forbannet.

44-åringen fra Rolvsøy, ugift og uføretrygdet, leger ikke vekt på eierforholdene når han har behov for en biltur. Ei heller bryr han seg om hvorvidt kjøreturen foregår i rus og til stor fare både for seg selv og medtrafikanter.

Noe førerkort har han «selvsagt» ikke. I tingretten la han alle kort på bordet og erkjente seg straffskyldig i forhold til siktelsen. Nok en gang. Han er en gjenganger i retten.

Tirsdag 12. april i år stjal han en moped i Brochsgate og kjørte med den til han ble stanset av politiet i Multeveien 26. mai. Natt til onsdag 21. september stjal han en Mitsubishi Pajero personbil ved Glemmen videregående skole og ble senere pågrepet av politiet i Ilaveien.

Stjal kjennemerker

44-åringen tok også kjennemerker fra en bil og en moped som ble påsatt kjøretøy han senere stjal. 21. september kjørte han en personbil til tross for at han var påvirket av narkotika.

Og onsdag 8. juni kjørte han en moped i Fiolveien uten gyldig førerkort for denne type kjøretøy. Onsdag 20. juli kjørte han en personbil i Greåkerveien, fortsatt uten gyldig sertifikat. Og 2. september var det atter ulovlig kjøring med moped.

Og blant de mange lovbrudd i veitrafikkloven ble 44-åringen også dømt for å kjøre bil uten at kjøretøyet var meldt til registrering og påsatt lovlige kjennemerker. I retten kom det frem at Rolvsøy-mannen nærmest daglig har brukt amfetamin en periode.

Foruten moped -og biltyveri samt bruk og oppbevaring av narkotika ble også mannen dømt for tyveri av et minnekort til en verdi av 799 kroner fra Elkjøp Megastore Fredrikstad.

Straffedømt 12 ganger

44-åringen er straffedømt 12 ganger tidligere, første gang i 1991 og senest i Fredrikstad tingrett 9. mai i år. Denne siste dommen er ennå ikke sonet. Han må med andre ord betegnes som en gjenganger i retten.

Og det er gjennomgående det samme mønster: tidligere er han straffedømt for kjøringen i påvirket tilstand seks ganger og åtte ganger for kjøring uten førerkort. I tillegg har han på sin «CV» brukstyveri av motorvogner både i 2011, 2012, 2013, 2014 og 2015. Dessuten gjelder dommene mindre vinningsforbrytelser og narkokriminalitet.

Men ikke alle tar lærdom av sine feil. 44-åringen dømmes nå for 18 nye forhold hvor 16 er begått etter dommen han fikk i Fredrikstad tingrett 9. mai. Og som retten lakonisk slår fast: delvis betinget dom synes derfor ikke å ha den tilsiktede virkning på siktede.

Tingrettsdommer Inge B. Tonholm mente derfor at åtte måneder ubetinget fengsel var en passende straff. Og slik ble det.

Fare i trafikken

Så kan en mene hva en vil om 44-åringen. Noen hardkokt gangster er han åpenbart ikke, men med sitt levesett utgjør han en stor fare i trafikken med å kombinere bilkjøring og rus. Ifølge tall fra Statens vegvesen og Motorførernes Avholdsforbund (MA), er nesten hver fjerde dødsulykke i trafikken et resultat av kjøring i ruspåvirket tilstand.

Tall fra UP viser at en tok 54 prosent flere ruskjørere i 2015 enn i 2014. Rus, gjerne sammen med høy fart, er én av hovedårsakene til de alvorligste ulykkene.

Med hensyn til biltyveri: Tall fra Norsk Forsikringsforbund (NFF) viser at mer enn 40 biler blir stjålet i Norge hver dag, og at det blir begått innbrudd i mer enn 70 biler om dagen. I fjor ble det stjålet 15.751 biler, og det ble meldt om innbrudd i 26.249 biler.

Totalt i Europa blir det stjålet omtrent 2 millioner biler hvert år, og tallet for USA er 1,6 millioner per år.

Bilskilt

Og når det gjelder bilskilt: Mange stjeler bilskilt, setter dem på en gammel bil, og unndrar seg dermed betaling for forsikring og bomavgifter. Det finnes også eksempler på at kriminelle har stjålet biler av dyre merker, for deretter å utstyre dem med et annet kjennemerke enn det den stjålne bilen var utstyrt med, for slik lettere å kunne kjøre dem ut av landet.Hvis du blir frastjålet bilskiltet (kjennemerket), må du derfor anmelde forholdet til politiet så fort som mulig (kilde: DinSide).

Mer fra Dagsavisen