Nyheter

Elever kan få legeattest på nett

En ny tjeneste tilbyr skoleelever fraværsattest på nett etter videokonsultasjon med lege. Helsedirektoratet kan ikke si om tjenesten er lovstridig, men skal se på saken.

På fraværsattest.no kan elever betale 199 kroner for å få en attest tilsendt digitalt eller per post for å dokumentere fravær i skolen, skriver Dagsavisen.

Gründer, lege og styremedlem Christoffer Smith i eMedical, som eier tjenesten, forteller at bakgrunnen for tilbudet er innføringen av de nye fraværsreglene i videregående skole og frustrasjonen over merarbeidet dette fører til for fastlegene.

– Målet vårt har vært å skape en tjeneste som bedrer ressursutnyttelsen i helsevesenet, effektivisere et konservativt system og belaster pasientene og helsevesenet minst mulig, skriver Smith i eMedical i en epost til avisa.

– Bisarr løsning

Leder Petter Brelin i Norsk forening for allmennmedisin er imidlertid ikke begeistret over tilbudet, som han mener ikke er i samsvar med god faglig praksis.

– Det er en helt bisarr løsning på et oppkonstruert problem. Det blir ganske absurd når man ikke godkjenner en attest fra mor og far, men godkjenner en attest fra en lege som sitter på en videolink et eller annet sted, sier Brelin.

Han vil ikke svare på om tjenesten er lovlig eller ikke, men Kari Sollien, leder i Allmennlegeforeningen, mener dette klart faller utenfor i forhold til hva helsepersonelloven krever for å kunne skrive en legeerklæring. Helsedirektoratet opplyser til avisa at de vil foreta en gjennomgang av tjenesten.

Følger med

Statens helsetilsyn har lagt merke til saken, men har foreløpig ikke tatt stilling til om de skal følge opp.

Vanligvis håndterer tilsynet saker som er klaget inn for Fylkesmannen, og hvor det er vurdert at det er grunnlag for en reaksjon mot legen.

– Det er litt annerledes i denne saken fordi det ikke foreligger noen klage, sier avdelingsdirektør Anne Myhre. Tilsynet har anledning til å gripe inn på selvstendig grunnlag.

Helsedepartementet sier det er tilsynsmyndighetene som må etterse om innbyggerne gis forsvarlige helsetjenester. I noen tilfeller vil det være mulig med legekonsultasjon via digitale kanaler, sier seniorrådgiver Per Aubrey B. Tenden i kommunikasjonsavdelingen til Din Side.

– Det kan for eksempel være ved enkle spørsmål om kjente sykdommer. Det er legen som må vurdere ut fra hvert enkelttilfelle om en e-konsultasjon er forsvarlig, sier han.

Mer fra Dagsavisen