Nyheter

Har fått penger av kommunen i «alle år» – i år fikk de null

10.000,- i «alle år», 5000 de siste par åra og kroner 0,- i 2016. Slik har kommunen trappet ned støtten til «Elgpatruljen».

- Merkelig. Og framfor alt trist. Selv om vi er mange som legger ned mye frivillig innsats i å drive en speidergruppe for psykisk utviklingshemmede mennesker, så har vi da likevel utgifter, påpeker Per Olav Gretland.

Kino, grill-turer og bowling

Han har sammen med Finn Erik Johannessen ledet «elgene» på Kjølberg i samfulle 39 år. Nå opplever de to at kommunen for første gang har «nullet ut» støtten:

- I mange, mange år fikk vi fast 10.000 kroner fra det kommunale kulturkontoret. Fra 2014 ble den årlige støtten redusert til 5000. I år ble det for første gang siden starten i 1977 null komme null. Det må vi si er et temmelig dårlig signal fra kommunen. Akkurat som om vi ikke blir verdsatt, tilføyer Finn Erik Johannessen.

- Hva brukes støtten dere vanligvis har fått fra kommunen til?

- Det er alt fra å dra på bowling til grillturer i skogen og kinobesøk. På kinoen får jo kommunen dessuten pengene tilbake, påpeker Johannessen og fortsetter:

- Vi som har hjulpet elg-speiderne til en mer meningsfull hverdag har absolutt aldri hatt noe mot dugnadsjobbing. Vi stiller jo opp her hver eneste torsdag år ut og år inn fordi vi synes dette er moro! Men vi kan likevel ikke dekke alle utgiftene av egen lomme - selv om vi kjører bil gratis osv..

Demokraten: - Er det et tegn i tida at det er mer spennende å bruke millioner av kroner på spektakulære kulturtiltak som Tall Ships osv. enn å bidra med noen kroner til tiltak som dette?

Johannessen: - Det kan nesten se sånn ut. Tall Ship Race er ålright det, men alt hemmeligholdet rundt regnskapene er jo bare tragisk. Folk spør, men får ikke svar.

Helse- og velferd

Kultursjef Ole-Henrik Holøs-Pettersen viser til avslags-brevet og sier:

- Søknaden fyller ikke slik vi ser det kriteriene for kunst- og kulturstøtte. Men kommunen har mange andre tilskuddsordninger. Min anbefaling er at Elgpatruljen søker Helse- og velferdsseksjonen, oppfordrer Holøs-Pettersen som for øvrig understreker at Kjølberg Metodistspeidergruppe har fått 57.000 kroner i driftsstøtte ut fra et medlemstall på 170.

Per Olav Gretland: - Vi er klar over det. Men støtten vi i alle år har fått fra kommunen er en ekstrastøtte til mennesker som trenger bistand i hverdagen. Og: Kan vi gjette oss til at vi skal søke Helse- og velferdsseksjonen når vi i alle år har søkt hos kulturetaten?

Mer fra Dagsavisen