Nyheter

Vil ha åpenhet rundt kropp og psykisk helse

Åpenhet rundt kropp og psyisk helse er noe de 11 jentene i SnapKollektivet setter høyt. I juni lanserte de en egen Snapchat-konto hvor målet er å dele egne erfaringer for å hjelpe andre.

Lise Lotte Olsen og Marie Brudevold er kjent for sine blogger med mange lesere. De er to av jentene som er med på det nye prosjektet for å skape åpenhet.

- Vi begynte prosjektet ved å snappe hverandre, slik at vi skulle bli kjent og få føle litt på hva som er greit å dele og hvordan vi skulle gjøre det, forteller Marie på telefon til Demokraten.

Valgte Snapchat

Jentene valgte kanalen Snapchat for å nå ut til flere. De mener dette er den beste kanalen for å spre budskap på den måten, og er inspirerte av andre bloggere som filmer og legger ut videoer.

- Jeg personlig ser ofte på andres videoer og lar meg inspirere av det de deler av livene sine. Med SnapKollektivet kan vi dele videoer hvor vi snakker om vanskelige temaer, slik at andre kan se at de ikke er alene om disse tingene, sier hun.

Brudevold, som også er med å støtte Sunn Fornuft- plakaten som ble lansert forrige uke, mener åpenhet kan bidra til å hjelpe.

- Vårt mål er å skape mer åpenhet om psykiske plager, tanker og utfordringer og lage mer åpenhet rundt det å være ung kvinne i samfunnet i dag, sier hun.

Ingen er perfekt

I videoene blir man kjent med de 11 jentene og deres hverdagsproblemer. Lise Lotte sier hun håper SnapKollektivet kan vise unge at hverdagen ikke er så perfekt som det ser ut til på sosiale medier. Alle sliter med ulike ting.

- Noen av oss har psykiske ting vi sliter med, andre har fysiske ting og noen av oss har ikke noe av delene. Vi startet med dette også for å vise at livet ikke er perfekt, slik man gjerne viser på sosiale medier, forteller Lise Lotte.

Det å blottlegge deler av eget liv på denne måten, synes Lise Lotte har vært en spennende opplevelse. Med nærmere 1700 følgere, er det mange som får med seg opplevelsene, tankene og følelsene bloggerne deler.

Kropp som tema

- Jeg tok opp da vi hadde kropp som tema at jeg har blitt kalt tykk som ung, og jeg bestemte meg for på forhånd at det er greit å si og at jeg ikke skulle gå ut med hvem som kalte meg slike ting på ungdomsskolen, sier hun.

Etter å ha delt disse opplevelsene fikk hun mange gode tilbakemeldinger.

- Dette er noe jeg har kommet over, og jobbet meg gjennom selv. Noe som er årsaken til at jeg følte det var greit å dele dette. De som følger oss er helt fantastiske, og kommer med egne opplevelser også, så jeg føler at det er helt greit å dele det, påpeker hun.

Marie har også delt ting om seg selv hun ikke har delt på bloggen. For henne har det vært en interessant opplevelse.

Har blogget lenge

- Det er første gangen jeg åpner meg opp med video som medie. Jeg har blogget lenge og er jo vandt til å dele ting om livet mitt, men ikke så personlige ting. Det har vært annerledes og lærerikt, og åpenheten har blitt tatt veldig godt i mot av følgerne, sier hun.

De to håper og tror at kontoen kan hjelpe andre jenter.

- Jeg håper og tror at det hjelper. Vi har fått tilbakemeldinger hvor følgere har sagt at det hjelper for de å vite at de ikke er alene om ting. Man får se at de er ikke alene, det er flere som har de samme vanskene og høre om deres opplevelser, avslutter Lise Lotte.

Mer fra Dagsavisen