Nyheter

– Viktig å kunne sette ord på sine følelser i sorgen

- Sorgen og savnet etter å ha mistet noen eller etter en skilsmisse kan ta mange veier. Noen greier å takle dette alene, mens andre vil ha nytte av å være med i en sorggruppe eller ha individuelle samtaler med våre fagpersoner. Å kunne sette ord på følelsene og tankene sine vil kunne være til hjelp for å komme videre i livet.

Det er fungerende leder Cathrine Garde Jakobsen og kasserer Gunn Gangestad Vik i Sorg og omsorg i Fredrikstad som sier dette til Demokraten. I 30 år har den livssynsnøytrale, frivillige gruppen Sorg og omsorg i samarbeid med Frivilligsentralen drevet med opplysningsarbeid om ulike temaer innen sorgfeltet.

Nyttige samtaler

- Vi forsøker å informere om vårt arbeid, men i en kanskje sjokkartet livssituasjon kan det være vanskelig å ta dette til seg. Det er når det første sjokket har lagt seg, og man opplever sterke og ukjente følelser med sorg og savn, at det kan være nyttig å ha noen å samtale med. Vi har alltid to gruppeledere med lang erfaring til stede i våre sorggrupper og alle har taushetsplikt, forteller de.

Sorggrupper

En sorggruppe blir sammensatt av personer som har hatt den samme opplevelsen. Det kan arrangeres grupper for de som har mistet søsken, mistet små barn, for enker og enkemenn og for personer etter en skilsmisse eller samlivsbrudd.

En gruppe bør bestå av minimum fire personer og foreningen samarbeider både med Sorg og omsorg i Sarpsborg og Leve (etterlatte etter selvmord).

Ta kontakt

- Mange lever et slags dobbeltliv. De vil virke sterke utad, men følelsene er der likevel. Og det er ikke alltid de nærmeste er de beste å snakke med om sine følelser. I en gruppe er det ingen forventninger. Mange ønsker å sette ord på sine følelser mens andre bare vil lytte og føle fellesskap med andre som har samme erfaringer. Det er ingen grunn for de som føler et behov med å ta kontakt med oss enten via våre nettsider eller gjennom Frivilligsentralen, oppfordrer Cathrine Garde Jakobsen og Gunn Gangestad Vik.

Temakvelder

Førstkommende tirsdag arrangerer foreningen en temakveld i Litteraturhuset over «Sorgen over tapt familielykke» med Kristin Sjåfjell (se egen sak).

Da er det også mulighet for å ta kontakt med medlemmer av gruppen. Neste temakveld gjennomføres den 10. april. Sorg og omsorg vil også ha temakvelder til høsten.

Mer fra Dagsavisen