Nyheter

Klokka tikker for romleiren?

Med etableringen av leiren følger det et ansvar for oppfølging av menneskene som bor der, og det skal man ikke skusle med, skriver Demokraten i lørdagens leder.

Romfolkets inntreden i Fredrikstad har skapt flere politiske debatter. I slutten av januar 2014 fremmet rådmannen fire forslag til plassering av en midlertidig romleir, og som kjent gikk flertallspartiene for det tidligere pukkverket i Kiæråsen på Lisleby. Det ble også signert en toårig avtale om utlån av området, som ble dimensjonert for å ha det samme antallet vogner som hadde vært på Øra.

27.mars i fjor var vognene på plass i skråningen ved Lislebyveien, og kommunen hadde sikret forsyning av vann, tilgang til strøm, renovasjonsordning og toaletter. Oppsummert i vårens «ettårsrapport» for etableringen av romleiren, konkluderes det med at leiren fungerer etter hensikten. Selv om språkproblemer, nattebråk og ingen forståelse av brannforskriftene var saker det spesielt måtte jobbes med.

Mistanker, spekulasjoner og ekstrem skepsis skal vi ikke la styre hvordan vi løser vanskelige utfordringer. Men brannfeller og sykkeltyverier kommer nå i skyggen av dommen på fire år og fire måneders fengsel etter en voldtekt i romleiren – den domfelte mannen anker dommer.

Forrige lørdag fortalte vi om en 16 år gammel og tidligere gift jente bosatt i romleiren - som nå er under vurdering av barnevernet. Jenta ble giftet bort som 12-åring og etter skilsmissen blir hun betegnet som «ferdig brukt». Barnevernsleder Anne-Beth Brekke Tvedt og hennes avdeling skriver følgende til kommunens eiendomsavdeling; «Barneverntjenesten vurderer at det er svært skadelig for barn å oppholde seg i leiren og at det vurderes som omsorgssvikt og vannskjøtsel. Alle campingvogner samt hele uteområdet bærer preg av forsøpling i den grad at det vil være helseskadelig for barn og oppholde seg der».

Med etableringen av leiren følger det et ansvar for oppfølging av menneskene som bor der, og det skal man ikke skusle med. Etter hva vi kjenner til - kan vi ikke annet enn å oppfatte naboer og bydelsforeningen som åpne og tolerante i denne saken. Men om 56 dager utløper leieavtalen for romleiren ved Lislebyveien – framtid og planer må presenteres nå!

Mer fra Dagsavisen