Nyheter

La vekt på at det vil koste å ta imot flere flyktninger

Frp-leder Siv Jensen gikk svært så offensivt ut i sin tale til partiets landsstyre søndag, hun la vekt på at det er behov for et tydelig Frp og poengterte at det er nettopp nå at Fremskrittspartiets løsninger trengs.

Jensen viste både til flyktningsituasjonen og seirene i statsbudsjettet for neste år. – Veksten i antall asylsøkere som kommer til Norge kan ikke fortsette. Vi er nødt til å få tilstrømmingen under kontroll, sa partileder og finansminister Jensen i sin tale. Hun la vekt på at det vil koste å ta imot flere flyktninger.

Men samtidig var det helt tydelig at Frp ikke vil fire på egne hjertesaker. Det gjelder spesielt seieren i budsjettet som innebærer at gifte og samboende pensjonister får økt grunnpensjon neste år. Jensen skrøt også av et rekordstort samferdselsbudsjett.

Det ble ingen stor «oppvask» på helgens landsstyremøte i Frp. Det har murret på grunnplanet siden i vår, men nå er det tydeligvis ro i rekkene. Frp-nestleder Per Sandberg var tidlig ute og antydet at partiets regjeringsdeltakelse skulle bli tema på møtet nå i oktober. Bakgrunnen var at Frp i regjering måtte svelge avtalen om å ta imot 8.000 kvoteflyktninger fra Syria.

Men siden den gang har situasjonen blitt en helt annen. Kvoteflytningene blir bare «blåbær» i forhold til det store antallet asylsøkere som Norge nå må ta imot. Siv Jensen fikk da også applaus fra sine egne da hun sa at Frp «sjelden har hatt så rett» i politikken. På den annen side merker vi oss at KrF-nestleder Olaug Bollestad ikke liker ordbruken til Frp-lederen. Bollestad vil ikke være med på at det en noen strøm av flyktninger. Det er enkeltmennesker i nød, mener hun.

Men dette er ikke bare et spørsmål om ord. Vanskeligere blir det nok når regjeringen skal bli enige med støttepartiene om neste år budsjett. Floken blir ekstra stor når de nye utgiftene til flyktninger skal dekkes inn. Fremskrittspartiets landsstyre vil ta penger fra bistands- og utenriksbudsjettet. KrF-nestlederen gjør det krystallklart at verdens fattige ikke må få regningen. Her øyner vi allerede en klar konfrontasjon.

Fremskrittspartiet gjorde et svært så dårlig kommunevalg i høst. Flere av partiets stortingsrepresentanter og fylkesledere tok da til orde for en grundig vurdering av om partiet er tjent med å fortsette i regjering.

Også mannen til statsminister Erna Solberg, Sindre Finnes, bar ved til varmen ved å si til Dagsavisen at «det blir stadig mer opplagt at Frp må gå en runde med seg selv om de egentlig skal sitte i regjering». Den runden vant Siv Jensen. Hun har valgt offensivt angrep som beste forsvar.

Mer fra Dagsavisen