Nyheter

Jakten på den sorte kardinalen

Forrige uke dro Sten Helberg opp en hummer på hele 65 centimeter(!), og på lørdag gikk ferden nok en gang ut mot havet i jakten på den sorte kardinalen.

Bølgeskvulp, lyden av måker og en sol som skinte gjorde at det var lagt opp til en god dag i det som er årets hummersesong utenfor Hvaler.

Spente øyne hvilte mot havoverflaten idet dagens første teine ble heist opp fra bunnen med hjelp av kraftblokken, og selv om fangsten uteble i det som skulle bli ett av mange trekk denne dagen - så var humøret absolutt på topp.

 Les også: Sjekk den kongehummeren!

-Maten er jo spist opp - så noen har vært på besøk her, kunne Sten Helberg og styrmann Petter Borge slå fast, før det ble fisket opp noen nye makreller fra den blå tønnen akterut i båten og agnet opp på nytt, før teinen atter igjen var på vei ned i dypet.

Mellom teiner, tau og skjær

Helberg peker ivrig og forteller om gode kunnskaper i skjærgården utenfor Hvaler.

-Der har du Tresten fyr - og om du kikker bort der, så har du Torbjørnskjær, forklarte Helberg og ventet på at Borge skal komme opp på siden av neste teine.

-Vi plotter teinene med GPS, forteller styrmann Borge og legger til at det bruker å stemme ganske greit når de skal finne de igjen.

-De blå prikkene du ser her er de vi har dratt opp, forklarer Borge og legger til at de som er lagt ut på nytt er merket med røde prikker på den lille skjermen inne i styrhuset på båten som måler 30 fot og blant annet er utstyrt med egen krabbekoker.

-Det hender faktisk at vi koker fangsten ombord, skyter Helberg inn og ber Borge legge litt lenger over til styrbord.

Førstereis

Selv om både Borge og Helberg er å regne som veteraner på sjøen, så var det også en som hadde sin første tur ut på «böljan blå» i jakten på det sorte gullet denne høstdagen.

-Det er jo moro å kunne få være med på noe slikt, fortalte Kim Brarud som er sønnen til Helberg, og førstereis denne dagen.

-Det er jo en opplevelse å kunne få være med på noe sånt som det her - det er jo ikke alle som har den muligheten, sier han og er takknemlig, før pappa Helberg legger til at han selv har vokst opp i båt.

-På mange måter bringer det å være ute på sjøen tilbake minnene fra barndommen, sier Helberg og forteller om ferier rundt på «de syv hav» som barn.

-Jeg må ha det her, fortsetter han og legger til at det på mange måter er et slags sug etter sjøluft og bølgeskvulp som bor i ham.

Når uhellet først er ute

Plutselig observerer Helberg til en merkelig lyd fra motorrommet på båten som egentlig tilhører faren hans, Steen, og ber Borge stenge av.

-Man må kunne skru dersom man skal holde på med dette, sier Helberg og forteller om en vifterem som har røket.

Som flaks er, så har disse gutta vært mye på sjøen, og både reservedeler og verktøy finnes ombord i det som en gang var en svenskregistrert fiskesjark.

-Heldigvis er ikke dette noe som skjer ofte, sier Borge som til daglig jobber på Stabburet som mekaniker, og dykker ned i motorrommet som er stappet full med en av de mange motorene til Henry Ford.

-Nå har vi tre teiner rett akterut, varsler Brarud og fleiper litt med at han også holder utkikk etter hai mens Helberg og Borge sørger for at turen kan gå videre.

-Vi har jo vokst opp før internett - og jeg har tre år på maritim skole, forteller Helberg og løsner strammeskruen til dynamoen.

-Litt suspekt

Etter noen intense minutter ute i skjærgården, så går turen heldigvis videre for egen maskin, og Helberg forteller om noen merkelige opplevelser til sjøs.

-Det forekommer jo en del tjuvfisking - og det er en kjent faktum at folk driver med dette, sier han med en oppgitt stemme.

-Man kan jo si at det er litt suspekt når man stadig kommer til helt tomme teiner, fortsetter han og legger til at de som driver med slikt ikke bryr seg om å vise hensyn til minstemål og hummer med rogn.

Heldigvis treffer trekløveret plutselig (sort) gull, og med et ukjent antall krabber og fem hummer i kassen - så går en lang ferd på sjøen mot hjemmehavnen på Skjærhalden med store smil og solen på vei ned.

Mer fra Dagsavisen