Nyheter

- Markedskreftene kan ødelegge Hvalernaturen

- Selv i opposisjon har vi fått gjennomslag for mange av våre saker for å skape et bedre Hvaler. Fremskrittspartiet var og er motstander av eiendomsskatt, men styrer likevel kommunen og soler seg i glansen av det andre har foreslått og fått gjennomført.

- Jeg håper og tror at også velgerne ønsker et parti som kan styre kommunen og som vil ha forandring.

Mona Vauger (41), Hvaler Arbeiderpartiets unge ordførerkandidat, har slått seg ned på den røde benken på Skjærhalden torg. Der deler hun gjerne sine tanker med Demokratens utsendte om hvordan Hvaler-samfunnet bør styres og utvikles.

Store utfordringer

- Det er viktig for oss at vi tar vare på de unike naturforholdene vi har på Hvaler. Den flotte naturen og sjøen gjør jo at hele Østlandet ferierer her. Men vi må stå opp mot de sterke markedskreftene som forsøker å få innpass. Vi kan ikke gå inn for å bygge 500 nye hytter slik Frp foreslår. Vi har allerede i dag store utfordringer knyttet til allemannsretten, fri ferdsel i strandsonen og strid om parkeringsplasser. Vi må balansere mellom vekst og vern, forklarer hun.

I prosent har Hvaler en av de største befolkningsøkningene i fylket. Mona ser gjerne at flere barnefamilier bosetter seg i kommunen. Hun skryter av at det er løpende opptak i barnehagene. Økt tilflytting betyr også at det må skapes flere arbeidsplasser, gis muligheter for vekst i næringslivet, men også økt press på barnehager og skoler.

Helårsaktiviteter

- Vi skal diskutere hvordan Skjærhalden skal utvikles. Vi ønsker en viss fortetting og mer næringsliv. Det er mange små foretak på Hvaler, som blomstrer om sommeren, men det er viktig at det er aktivitet her også om vinteren. Arbeiderpartiet går inn for å satse mye på turisme, natur og kulturbasert næring som en helårsaktivitet. Vi kan ikke vente at det reises store arbeidsplasser på Hvaler, men vi må gi muligheter for å etablere flere småskalaforetak, sier Mona og legger til at mange driver økologisk landbruk, mikrobryggeri og turisme.

Viktig er det at boplikten overholdes slik at kommunen får skatteinntekter.

Samarbeid

Noen kommunesammenslutning med Fredrikstad ønsker ikke Mona, men hun er enig om at dette bør utredes. Alle fakta skal på bordet, både de som taler for og de som taler mot, og så må dette presenteres for befolkningen. Allerede i dag har de to kommunene et utstrakt samarbeid.

Skolespørsmål

Ny skole eller å beholde de nåværende, har vært en het, politisk potet i Hvaler. Utdanningsforbundet har gått inn for en sentralisering.

- Dette har vært en veldig vanskelig sak for oss, men etter drøftinger har vi gått inn for å beholde de tre skolene vi har. Vi har store utfordringer å løse med blant annet å få bygget gang- og sykkelveier og innen eldreomsorgen. Vi kan ikke løse alt dette på en gang uten å måtte øke eiendomsskatten. Og det ønsker vi ikke! Det er også mange som har sagt til oss, under våre husbesøk, at de ønsker å beholde skolen i lokalmiljøet, forteller hun.

Fellesskap

Hvaler Arbeiderparti og ordførerkandidaten er klare på at de tror på gode fellesskapsløsninger hvor alle skal ha like muligheter er best. Derfor er heller ikke Mona Vauger noe særlig interessert i å bygge eldreboliger for rike Oslo-folk, hvor de kan sitte og se utover sjøen, som en av Frp’s listekandidater har antydet i et leserbrev.

- Det blir stadig flere eldre og vi må bygge både sykehjemsplasser, omsorgsboliger og bofellesskap i takt med økningen av eldre. Vi må øke bruken av velferdsteknologi, slik at de som ønsker det kan bo lengst mulig hjemme. Det er mulig at vi i samarbeid med Smart Energi kan finne fram til noen løsninger på det området. Da kan kanskje også hjemmehjelperne få bedre tid til å bruke sine varme hender.

Økt kompetanse

- Vi må hele tiden tenke nytt. De eldre i dag lever lenger, er mer kjøpesterke og stiller helt andre krav enn tidligere. Derfor er det også viktig at ansatte innen helse- og velferdssektoren får økt kompetanse og stimuleres til fagutvikling, sier ordførerkandidaten, som vil bli den første kvinnelige ordføreren på Hvaler hvis så skulle skje.

Gjennomslagskraft

Hun viser til at Ap har fått igjennom mange av sine forslag i kommunestyret: et ansvarlig budsjett som sikrer ansvarlig drift av kommunen, etableringen av Ytre Hvaler Nasjonalpark, legge kraftforsyningen i bakken og samtidig bygge gang- og sykkelsti, bygge Kroksand (bystranda på Skjærhalden), ivaretatt allemannsretten, fått registrert ulovlige påkoplinger til vann og avløp og fått Flexx-bussene tilbake til Hvaler til tross for motstand.

Dobbeltkommunikasjon

- Ordfører Eivind Normann Borge fører jo ikke en Frp-politikk som Liv Jensen & Co. ønsker. Han er uenig i flere av de utspillene som har kommet fra sentralt hold. Han vil også ha boplikt her, noe Frp sentralt er imot. Han er heller ingen tilhenger av en kommunesammenslåing som regjeringspartiene ønsker. Der driver han en dobbeltkommunikasjon overfor velgerne, slår Mona Vaugen fast fra en rød benk på Skjærhalden torg med utsikt over marinaen og sjøen.

Ildsjeler og dugnad Før vi skilles ønsker hun også å si noen ord om Brottet. - Der har vi hatt veldig mange flinke ildsjeler. Vi trenger flere slike personer som er villige til dugnadsarbeid til det felles beste. Brottet er blitt et kulturfyrtårn

Mer fra Dagsavisen