Nyheter

– Sitter du hjemme, bør du holde kjeften!

Snart fyller fagforeningsleder Tore Leif Gundersen 60 år, men engasjementet for sosial likeverd og et sterkere fellesskap går fortsatt i 100 – som snakketøyet til Lislebypatrioten.

Gundersen satt fire år i vervet som LO-leder i Fredrikstad, i desember 2011 sendte han lederklubba videre og tok fatt på oppgavene som nestleder i Fagforbundet Østfold. Forbundet har 19 fagforbund og over 20.000 medlemmer. Nå er det medlemmer fra hele fylket som ønsker hans bistand, men de gode erfaringene fra prosjektet «Rød – grønt Fredrikstad 2011» er det fortsatt mange som vil høste erfaringer fra.

- På våren for fire år siden samlet vi 150 tillitsvalgte hvor det lokale valget og valgkampen ble diskutert. Hvordan byen hadde blitt styrt i de foregående årene sporet vårt engasjement og kamplyst. Barnehagekutt, underernærte gamle i eldreomsorgen og en skakkjørt kommuneøkonomi bidro til at vi måtte få et nytt politisk flertall i Fredrikstad. Og det klarte vi med en iherdig innsats fra flere. Men når det er sagt, har jeg alltid varslet at Fagbevegelsen i Fredrikstad til en hver tid kommer til å stille krav og ta ansvar uansett hvem som sitter med den politiske makta i bystyret.

Les også: Vil ha klare svar fra politikerne

Stemmer på sin arbeidsgiver

Den første hovedavtalen i Norge ble inngått i 1935 mellom LO og arbeidsgiverorganisasjonen, det var starten på en god fordelingspolitikk i Norge, mener Tore Leif Gundersen og fremhever at de som har levd før oss har gjort en kjempejobb når det gjelder hvordan vi i dag kan ha gleden av et velfungerende demokrati, med toleranse og ytringsfrihet – slik at vi alle har muligheten til å påvirke.

- I valgkampen er mitt første mål å få våre medlemmer til å stemme, og hovedoppgaven blir selvfølgelig å fremme Fagforbundets standpunkter og politikk. Lokalvalg for oss betyr jo rett og slett at vi stemmer på våre arbeidsgivere!

Stemmer til venstresiden

På spørsmål fra Demokraten om noen av medlemmene nærmest føler seg «påtvunget» en politisk retning - rister Gundersen på hodet.

Les også: Folkets oppgjør med den blå regjeringen

- Når jeg er ute og snakker med folk får jeg mange klapp på skuldra, og når det gjelder hvilke partier våre medlemmer stemmer på – har vi tall på det. 62 prosent av våre medlemmer gir sin stemme til partier på venstresiden.

Fortsatt Nygård som ordfører

Tore Leif Gundersen ønsker at den politiske maktbalansen i Fredrikstad skal være slik den er i dag, også etter valget.

- I all hovedsak er kravene vi stilte for fire år siden til den rødgrønne blokka innfridd. Planene om kommunal konkurranseutsetting ble stoppet. Flere lærlinger har fått plass i kommunen, selv om jeg personlig mener at målet om antallet lærlinger burde vært atskillelig høyere enn 1 per 1.000 innbygger. Byen har blitt fornyet og samarbeidsklimaet mellom organisasjonene og kommunen er bra.

Mer kommunal utvikling

Fortsatt sendes bostedsløse til Utne Camping i Sarpsborg og fagforeningslederen innrømmer at det er ikke alt som fungerer slik man kunne ønske det.

- Vi må få en større satsning for å hjelpe de svake gruppene, og spesielt tenker jeg da på rusmisbrukerne. Vi kan ikke glemme dem som faller utenfor… Selvfølgelig trengs det også mer penger inn i eldreomsorgen, men da må vi ha nok midler i fellesskapskassa. Det samme gjelder byutvikling og nye næringsområder, vi burde hatt sterkere økonomiske muskler slik at områder i Fredrikstad kunne ha vært utviklet i kommunal regi.

Et seriøst arbeidsliv

Trøkket fra Tore Leif Gundersen er stort når han engasjert legger i vei om sosial dumping, tilfeller hvor arbeidsmiljøloven ikke er verdt mer enn papiret det er skrevet på og arbeidslivskriminalitet.

Les også: Tore-Leif-effekten uteble

- Jeg tror ikke søndagsåpne butikker kommer til å demme opp for handelslekkasjen til Sverige. Dette er egentlig et verdispørsmål, hvor vi bør spørre oss selv om viktigheten av å ha en kollektiv fridag. Følgene av å leie inn svart arbeidskraft er også noe vi alle burde tenke over, skal vi ha et seriøst arbeidsliv må alle ta ansvar. Jeg tror de fleste har tatt imot enkle håndverkstjenester fra venner, noe jeg selv også har gjort, men skal man ha utført større oppgaver er det viktig å benytte seg av arbeidskraft levert i seriøse former.

Gå til stemmeurnene

Kalenderen er tettpakket de neste ukene og ledelse av konferanser og paneldebatter er spikret i Gundersens møteplan.

- Som sagt; det viktigste er å få folk til å stemme! Først da er vi med og påvirker hvordan vi ønsker at fellesskapets ressurser skal forvaltes. Uten sammenligning for øvrig, men jeg bruker å si til FFK-kritikere som ikke møter opp og støtter laget; «Sitter du hjemme, bør du holde kjeften din!»

Mer fra Dagsavisen