Nyheter

Lærer å lage kunst av søppel

Her lærer barn om miljøvern og søppel. – Fisker kan dø hvis de spiser søppel, sier Emilie (11).

Klokken er 12:00 og vennegjengen fra Fredrikstad ankommer Skjærhalden brygge.

På brygga blir de møtt av selveste Kong Neptun og Kråkebolla som trollbinder 11-åringene Mats, Sander, Tyra og Emilie med sang, og småprat om hvor viktig det er å rydde i strandsonen. På spørsmål om hva som skjer når fisken spiser søppel, svarer Emilie raskt:

– De kan dø!

Les også: Kunst på NM i skateboard

Neptun nikker annerkjenende.

Ikke lenge etter dukker en av sommervertene ved nasjonalparkens besøkssenter opp, og spør om ikke barna vil være med ut å plukke litt søppel.

– Så kan vi lage noe morsomt av det vi finner, sier hun.

Det er den 20 år gamle biologistudenten Sofia Rigou Arntzen som er hjemme fra studiene i Frankrike som klarer å få med seg barna ut til Homlungen fyr for å plukke litt søppel. Med på turen blir også Sofias lillesøster Maja på 13. Hun blir raskt dus med vennegjengen og alle har fått en ny venn på instagram.

Utømmelig kilde av skrot

På veien ut mot Homlungen fyr slippes de siste Tistelsommerfuglene ut i det fri. De er kjøpt inn fra Sverige som pupper og har nylig klekket ut på besøkssenteret. Fulle av fasinasjon observerer barna hvordan sommerfuglene først tar de forsiktige skrittene over håndbaken før de for første gang prøver vingene i det fri og flakser avgårde til nærmeste blomst.

Les også: Grill ødelegger svaberg

Fremme ved Stranden kan det virke som om det ikke er så mye søppel å plukke med seg i dag, og barna virker nesten litt skuffet. Men Sofia ber barna gå nærmere og bruke øynene godt, og plutselig ser de søppel overalt.

Etter en times tid har de plukket og sortert søppel i to katogorier: Det som kan brukes til å lage noe, og det som skal kastes i søppelcontaineren på Skjærhalden. Turen tilbake til besøkssenteret bærer litt preg av at det er tungt å bære, men så plutselig er de fremme og humøret er igjen på topp.

Skatter i fjæra

Sofia Rigou Arntzen sier at det kan virke som om barna tenker det er naturlig å plukke opp søppel som ligger å flyter, hun sier at barn faktisk er mye flinkere en voksne når de ser avfall.

Les også: Rekordmange vil rydde i fjæra

– Det kan virke som om det ligger naturlig i genene til barn å plukke opp det de ser med nysgjerrighet og som skatter med sin egen lille historie. «Hvor kommer de fra? Hva har denne sett og hva er dette?»

Barnekunst

I tredje etasje på Kornmagasinet er iveren stor når det skal velges materialer til å lage noe av. Lightere, tau og plastikkflasker ser det ut til å være nok av. En plastkule blir et hode, og en kork blir en hatt. Snart er alle de fem unge dypt konsentrerte med lim og maling. Og ikke lenge etter er fem ferdige kunstverk utstilt i reolene på besøkssenteret.

Les også: Mindre vakkert i marka

Fire timer av barnas sommerferien er brukt til å øke forståelsen av problemene med forsøpling i naturen og kanskje kommer de tilbake neste sommer for som de sier: Det var jo ganske gøy!

Mer fra Dagsavisen