Nyheter

Festkveld under åpen himmel

Natt til onsdag, 14. januar, overnattet ordfører Jon-Ivar Nygård ute i skogen på Torsnes. Ordførerne i landet har blitt utfordret av miljøministeren til å overnatte en natt ute, og han er en av over 130 andre ordførere her i landet som har tatt utfordringen.

Barne-og-ungdomsorganisasjonen 4H inviterte ordføreren raskt da de fikk nyss i ministerens utfordring. – 4H var raskt ute med utfordringen, jeg tror Bente må ha visst om da statsråden trykket på knappen og sendte av gårde utfordringen, for den kom raskt, og jeg lovte å være med, sier ordføreren.

– Det er bra at de utfordret meg så tidlig, fordi kort tid etterpå fikk jeg enda flere utfordringer. Men så hadde jeg jo avgitt et løfte, og da dro jeg selvfølgelig hit, sier han. Fylkesordfører Ole Haabeth kom også til Torsnes denne kvelden, men kunne ikke overnatte, pga. Østfoldkonferansen 14. januar.

Sittende epidemi

- Da jeg var ung på 80-tallet, var man enten med i 4H eller i Speidern, og det disse organisasjonene har til felles er at de har lært oss å leve i tråd med naturen, og denne kunnskapen kom godt med, sier ordføreren.

– Siden data-alderen fosset inn over oss, har vi mistet litt av den viljen til å være ute i naturen, som vi engang hadde, sier han.

– I avisene leser vi at stillesitting er den nye epidemien, og at unger sitter mer i ro enn unger gjorde for bare 20 år siden. Derfor er organisasjoner som 4H, som lærer unge gleden av å være i fysisk aktivitet ute, ekstremt viktige, sier han.

Hele Torsnes samles

- Vi håper dette vil bli en samleplass for alle i Torsnes, sier Bente Fjelle. Hun er involvert i 4H-organisasjonen, og har vært med på prosjektet.

– I kveld samles nesten hele Torsnes for å skape en festkveld, med Bondelagets bålkaffe, bygdekvinnelagets pinnebrødsteking og Østfoldkokken som har laget mat på bålet.

Vi har laget i stand lapskaus som skal holde til 200 personer, forteller hun. I løpet av kvelden ble det underholdning med musikk, og Svein Åström fortalte om stenhoggerhistorien. På veien opp til naturmøteplassen satt elever ved Torsnes skole med skilt og plakater som fortalte om historien til Torsnes.

Mer fra Dagsavisen