Nyheter

Hva kan du forvente av din advokat?

Demokratens eksperter svarer på lesernes spørsmål!

Det er nok av skrekkhistorier om advokater i media. For ikke lenge siden ble en kjendisadvokat dømt for medvirkning til grovt heleri, men fikk beholde advokatbevillingen. I siste nummer av Advokatbladet står det om en advokat som krevde kr. 237 500 av sin klient for å levere en politianmeldelse.

Klientkapring der advokater eller deres medhjelpere tilbyr innsatte røyk, mobiltelefoner og lignende for å bytte advokat, er heller ikke noen ukjent problemstilling blant advokater. Det er få yrkesgrupper det er laget flere vitser om enn advokater, men visste du at undersøkelser viser at de aller fleste som oppsøker advokat stort sett er svært fornøyd med hjelpen de får? Advokater er bundet av etiske regler, som er det denne ukas artikkel skal handle om.

Etablering av oppdraget

Før advokaten påtar seg et oppdrag for deg, må det først undersøkes om det foreligger interessemotsetninger som gjør at advokaten ikke kan eller bør påta oss oppdraget. Det kan for eksempel være at advokaten tidligere har bistått motparten.

En advokat har ikke noen rettslig plikt til å påta seg et oppdrag.

Dersom advokaten påtar seg oppdraget, skal de i alle saker av et visst omfang utarbeides oppdragsbekreftelse som beskriver hva oppdraget går ut på og hvordan salæret beregnes. Dette for å fjerne tvil om hva som er avtalt.

Etter at oppdraget er etablert

Advokatens rolle er innenfor lovens ramme og etter beste evne å ivareta sine klienters interesser. Samtidig skal advokaten fremme rett og hindre urett.

Hvis klienten f.eks betror advokaten sin i et skifteoppgjør at han har midler på hemmelig bankkonto i Sveits som han ikke vil ektefellen skal få vite om, må advokaten gi beskjed om at han må opplyse ektefellen om midlene (fremme rett, og hindre urett). Dersom klienten ikke vil følge rådet, må advokaten etter mitt syn frasi seg oppdraget.

Som klient kan du kreve at advokaten har de nødvendige kunnskaper og at advokaten utnytter sin kompetanse på den beste måte for klienten.

For det rettssøkende publikum, er det derfor en god idé og undersøke om advokaten har kompetanse innen det feltet du søker hjelp om. De fleste advokater opplyser om sine spesialområder på sine hjemmesider.

Fra praksis kan nevnes et tilfelle der en Advokat ble felt da Disiplinærnemnda kom til at advokatens rådgivning overfor klienten var så kvalifisert dårlig at den stred mot Regler for god advokatskikk. Advokaten burde ha opplyst klienten om at hans krav var foreldet, og han burde ha orientert om at det ved uttakelse av forliksklage og senere stevning ville påløpe gebyrer og omkostninger som høyst sannsynlig ville være bortkastet.

Du kan også kreve at advokaten setter seg ordentlig inn i saken din og driver den fremover med den omsorg og tempo som god prosesskikk krever. Det er likevel verd å merke seg at ofte er det forhold utenfor advokatens kontroll som gjør at enkelte saker tar lang tid å få avsluttet, det kan gjelde yrkesskadesaker med lang ventetid på spesialisterklæringer, saker hos NAV med lang behandlingstid, osv. I en sak fra 2005 hadde advokaten opptrådt sterkt klanderverdig ved ikke å ha kontakt med klienten på ni måneder og ved å ikke informere om, eller overføre klientmidler i strid med Regler for god advokatskikk. Brudd på opplysningsplikten overfor disiplinærutvalget medførte disiplinærbot og advarsel.

Taushetsplikt

Advokater har som hovedregel taushetsplikt om opplysninger vi mottar fra og om klient. Det betyr at vi ikke kan gi disse opplysningene videre til andre. Hvitvaskingsloven har medført at hovedregelen om taushetsplikt ikke lenger gjelder fullt ut. Advokater har fått pålegg om å rapportere til Økokrim dersom det oppstår mistanke om at klienten disponerer midler som har utspring i eller tilknytning til en straffbar handling. Mange av opplysningene vil være personopplysninger. Disse skal behandles i overensstemmelse med kravene i Personopplysningsloven

Plikt til å søke minnelige ordninger

Advokaten har plikt til å søke minnelige ordninger i den utstrekning klientens interesser tilsier det. Det kan være mange grunner til at en tvist bør søkes løst i minnelighet av hensyn til klienten. En rettssak vil kunne medføre en stor personlig belastning for klienten og kanskje også for klientens pårørende. Er klienten avhengig av å ha et forhold til motparten også i fremtiden, vil et forlik på mange måter være å foretrekke fremfor en dom. Men det kanskje viktigste moment i mange saker vil være omkostninger og ressursbruk i forbindelse med en rettssak sammenholdt med risikoen for å tape saken.

Det er klienten som må ta stilling til om forlik skal inngås. Advokaten kan bare rådgi. Hvis klienten ikke vil følge advokatens anbefaling om å inngå forlik, må advokaten innrette seg i forhold til det. At klienten ikke følger advokatens råd, vil avhengig av omstendighetene, kunne gi advokaten rett til å trekke seg fra oppdraget.

Avslutning av oppdraget

Advokaten kan avslutte oppdraget i visse tilfeller. De viktigste er hvis klienten gir ham feilaktige eller ufullstendige opplysninger, hvis klienten ikke vil følge advokatens råd i saken, hvis klienten ikke betaler salæret eller hvis det inntrer omstendigheter som gjør at det ikke rimeligvis kan forventes at advokaten fortsetter oppdraget.

Før advokaten frasier seg et oppdrag, plikter han å utføre det som ikke kan utstå uten at klienten utsettes for rettstap.

Fra praksis kan nevnes en sak der det ble uttalt at det i seg selv er ekstraordinært å frasi seg saken kort tid før hovedforhandlingen. Lagt til grunn at klienten opptrådte egenrådig, var lite villig til å følge advokatens råd og hadde gitt uttrykk for synspunkter på relevante spørsmål som advokaten var helt uenig i. På denne bakgrunn var det ikke i strid med god advokatskikk å frasi seg oppdraget.

Salær

De fleste klager på advokater gjelder salærkravet. I oppdragsbekreftelsen skal det fremgå hvordan salæret beregnes. De fleste advokater beregner salæret etter medgått tid dersom ikke annet er avtalt. Timeforbruket måles i faktisk medgått tid. Derfor er det viktig for deg at advokatens tid anvendes best mulig. Det kan bli unødvendig dyrt å la advokaten bruke tid på å rydde i papirene dine. For enkle oppdrag som f.eks testamentet eller samboeravtaler tilbys det ofte fastpris. Noen sakstyper dekkes på visse vilkår under ordningen med fri rettshjelp, og noen dekkes av hjemforsikringen. Advokaten undersøker om dette er aktuelt i din sak.

Mer fra Dagsavisen