Nyheter

Tyvene går for gull

Høye gullpriser fører til at smykker er spesielt attraktive for årets påsketyver.

– Derfor bør du unngå å oppbevare smykker lett tilgjengelig på bad og soverom, er rådet fra kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If Skadeforsikring.

– I løpet av få minutter kan tyvene raske med seg store verdier hvis lett omsettelige og dyre gjenstander ligger åpent fremme.

Innbruddstyvene elsker alt verdifullt som raskt og enkelt kan puttes i en bag. Smykker, dyre klokker, sølvtøy og kontanter står øverst på ønskelisten.

– I løpet av de siste ti årene har gullprisen mer enn femdoblet seg, så smykker er blitt meget ettertraktet, sier Clementz.

Norges Gullsmedforbund kan fortelle at svært mange nordmenn holder dårlig oversikt over hva de faktisk har av smykker og verdifullt gull.

– Lag lister, og husk å fotografere det du har, råder administrerende direktør Ingebjørg Alfsen i forbundet.

– Hvis du har dyrere smykker, ta gjerne turen til en gullsmed for å få de taksert.

En del velger å oppbevare arvestykker og andre smykker med stor affeksjonsverdi i den gode, gamle bankboksen.

Andre velger å kjøpe safe til hjemmet.

– Gjør det i alle fall vanskeligere for tyvene enn å ha smykkeskrinet fremme på badet eller alle ringene i øverste nattbordskuff, sier Clementz.

Selv om gull og diamanter er populært hos tyvene, finnes det også andre ting som frister:

Ikke la kontanter eller bærbare datamaskiner ligge på utstilling og lett synlig fra vinduene.

Ta en runde rundt i huset før du drar på påskeferie, og se hva som enkelt kan ryddes bort av verdigjenstander.

Det aller enkleste du kan gjøre for å unngå tyveri i påsken, er å avtale med naboer som er hjemme, om å følge med på hus og eiendom:

– Få dem til å ta inn eventuell post og putte en og annen søppelpose i avfallsbeholderen din. Uansett hvordan du sikrer boligen din med alarm og andre tiltak, er nabohjelp svært viktig, sier Clementz.

– Det er også fint om folk er årvåkne og noterer bilnummer på ukjente biler som opptrer mistenkelig. Notatene kan komme til nytte for politiet om nabolaget skulle bli hjemsøkt av innbruddstyver. (ANB)

Mer fra Dagsavisen