Det er særlig reglene om behandling mot bendelorm og innførsel av hunder fra Sverige som er endret i de nye forskriftene, sier seksjonssjef hos Mattilsynet i ytre Østfold, Tor Olav Aas.
Seksjonssjefen forstår at det dukker opp en del spørsmål rundt det nye regelverket som blir gjeldene fra 1.mai.
– Innføringen av nytt regelverk kommer ikke som resultat av at vi ikke lenger stoler på hundeeiernes egenmeldinger, årsaken er ønske om å få de samme reglene som i andre EU-land. I en toårs periode har hundeeierne hatt mulighet til å behandle hunden selv, men nå må kjæledyret behandles av veterinær før passering av grenseovergangene, sier Aas.
– Det medfører selvfølgelig mer jobb enn tidligere i forhold til Sverige-turen, men forenkler for eksempel en helgetur til Danmark.
Enkeltbehandling
Behandlingen veterinæren nå skal gjennomføre på hunden kan være en enkeltbehandling hvor virkestoffene er aktive i fem dager, eller et opplegg som gjør at du må behandle hunden hver 4 uke. Dette alternativet kan være hensiktsmessig for de som reiser ofte over grensa.
Hver 4 uke
Med behandlingen som skal virke over lengre tid må hunden gjennomgå et opplegg som innebærer at de behandles mot bendelorm minst to ganger, med maksimum 28 dagers intervall før første innreise til Norge. Deretter behandles de minst hver 28. dag.
Benytter man dette behandlingsopplegget er det viktig å huske på at hunden også skal behandles 28 dager etter at du kom hjem siste gang, selv om du ikke skal ut og reise på nytt. Behandlingen skal foretas av veterinær med et godkjent preparat og dokumenteres i hundens pass eller helsesertifikat.
God informasjon
Seksjonssjef Aas er ikke bekymret for økt pågang hos Mattilsynet når de nye reglene blir innført fra 1.mai. – Selv om vi jobber i en avdeling som dekker området med Norges mest trafikkerte grenseoverganger, er jeg overbevist om at alle raskt tilegner seg det nye regelverket.
Når Demokraten spør om hundeierne etter 1.mai må ta turen innom tollkontoret før de passerer grenseovergangene, blir seksjonssjef Tor Olav Aas, litt usikker på hvordan dette kommer til å bli krevd gjennomført i praksis. Men regelverket er allikevel tydelig, forteller han.
– Når det nå blir krav om ID-merking og hundepass, med stempel for godkjent behandling hos veterinær, er regelverket slik at man skal kjøre på rødt og vise hundepasset ved grensekontrollen.
Sjekk dato for behandling
- Oppfordringen til alle hundeeiere som har med seg sine firbente på ferietur er at de følger nøye med på datoene for når behandlingen er gjennomført, slik at man følger de nye kravene.
Har man ikke fulgt regelverket kan det bli en dyr tur når man kommer til grenseovergangen på Svinesund og skal hjem til Norge.
Alternativet blir å sette hunden i karantene eller reise tilbake til Sverige, gjennomføre behandlingen hos en veterinær, og returnere tilbake tidligst etter 24 timer, presiserer seksjonssjef hos Mattilsynet i ytre Østfold, Tor Olav Aas.