Nyheter

Mozartfestival i Gamlebyen

Det vil bli liv og røre i Gamlebyen neste år også.

Det vil bli liv og røre i Gamlebyen neste år også. Ildsjelen Wiggo Andersen og følgesvenner arrangerer Mozartfestivalen 2013 i april hvor det blir bidrag både fra nasjonalt kjente musikere og lokalt. Litteraturfestivalen «Ord i grenseland» arrangeres på nytt i september. I tillegg vil Forsvarsbygg – Nasjonale Festninger markere 350 årsjubileet til Gamlebyen som festningsby i mai/juni.

Demokraten møter Wiggo Andersen i hans «hule» i Kasernegården i Gamlebyen. Kontoret er prydet med afrikanske gjenstander og en kraftig dørportal fra India. I reolene er det reiselitteratur, og selv om han ikke har det daglige ansvaret for Temareiser, så har han full oversikt og er nå i ferd med å planlegge for 2014.

Hvorfor Mozart?

Wolfgang Amadeus Mozart, Wiggo, hvorfor denne interessen?

- Den kom allerede i 13-14 årsalderen og «Kontrapunkt» var det beste programmet jeg så på fjernsyn. Selv om jeg er altetende innen musikk, så har Mozart hele tiden vært den fremste. Jeg har all musikken han skrev – 170 CD’er – og jeg prøver å komme meg igjennom alle.

- Så vidt jeg vet, er det bare tre steder i verden som arrangerer Mozart-festivaler. Det er i Salzburg, hvor Mozart er født, i Johannesburg i Sør-Afrika og i Gamlebyen, Fredrikstad. Det er Brønnøysund-registrerte Foreningen klassiske toner som er festivalansvarlig. Foruten konsertene i Gamlebyen, vil det også bli gjestekonserter i Tune prestegård i Sarpsborg og på Rød herregård i Halden.

Kjente navn

-Har dere fått mange kjente navn på blokka?

- Musikalsk leder for festivalen blir den fremragende pianisten Håvard Gimse. Han vil selv bidra med konsert under festivalen.

Ole Edvard Antonsen på trompet, Arve Tellefsen på fiolin, Ketil Bjørnstad, som vil prøve å tolke hvordan Mozarts musikk hadde vært om han hadde levd i dag og operasangerinnen Solveig Kringlebotten.

Hun er en av våre aller største internasjonale stjerner innen klassisk musikk i dag. I tillegg vil landets beste kjenner av klassisk musikk, Kjell Hillveg, være med.

- Men ingen lokale krefter skal bidra?

- Jo, da, sier han og ramser opp: Det Norske Blåseensemble fra Halden vil delta. Fra Sarpsborg deltar Østfold Symfoniorkester og Ole Hermann Huth på fiolin,

De unges orkesterforbund (UNOF) i Østfold har seminar i Fredrikstad samme helgen og vil bidra under festivalen og koret fra Children’s International School (CIS) i Gamlebyen er blitt invitert til å synge i kirken, for å nevne noen.

Vi kunne sikkert ha hentet inn flere krefter utenfra, men vi synes det er viktig at lokale musikk- og kulturskoler får bidra og samtidig få inspirasjon. Festivalen skal folkeliggjøres, slår han fast.

Wiggo Andersen understreker at målet for Mozartfestivalen er å nå ut til hele fylket og at musikken skal bidra til en folkefest i Gamlebyen.

Festivalen åpner med en stor konsert i Østre Fredrikstad kirke fredag 12. april.

Lørdag 13. og søndag 14. april vil det ble arrangert mindre konserter på forskjellige steder, blant annet i Grunnmurede og Kommandantgården, samt kirkekonsert. Dessuten vil filmen «Amadeus» bli vist i friluft.

Med seg i arbeidet med festivalen har Wiggo Andersen Lise Holman, Britt Lossius, Fredrik Ellefsen og Kristin Johansen samt Håvard Gimse.jente musikere til Mozartfestivalen 2013.

Mer fra Dagsavisen