Nyheter

Linnekleppen-hannen har blitt grensependler

Linnekleppen-hannen har slått seg sammen med tispa i Halden- og DalsEd-reviret.

– Vi har fått hundre prosent DNA-treff på prøver som er tatt, sier besiktningsmann Jimmy Carlsson hos Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Dermed ser det ut til at Linnekleppen-reviret og Halden- og DalsEd-reviret har blitt et nytt utvidet grenserevir.

– Det er ting som tyder på Linnekleppen-hannen har blitt grensependler sammen med ledertispa og minst en valp. Vi har observasjoner på at de har svømt over Halden-vassdraget, sier Jimmy Carlsson.

Var uten partnere

Lederhannen i Linnekleppen-reviret mellom Halden, Aremark og Rakkestad var uten tispe, da han ble merket av folk fra Statens Naturoppsyn (SNO) og Direktoratet for naturforvaltning (DN) 12. februar i 2011.

– Samtidig var ledertispa i Halden- og DalsEd-reviret mellom Halden, Aremark og Ed uten partner, sier Carlsson.

Etter at Linnekleppen-hannen ble merket med halsbånd og radiosender, så fikk man overraskende signaler før senderen sluttet å virke.

– Ulven ble 30. mars i 2011 peilet ved Ørsjøen i den sentrale delen av Halden- og DalsEd-reviret, opplyser Jimmy Carlsson.

Er sett sammen

Deretter ble en ulv med halsbånd sett sammen med to andre ulver både på norsk og svensk side mellom Halden og Ed.

– Vi har fire sikre observasjoner. To ganger ble ulvene sett i fjor sommer, mens ulven med halsbånd ble sett og de to andre ble observert under den svenske elgjakta i oktober nordvest for Ed. Og for et par uker siden ble de sett ved Jacobsrud rett ved riksgrensa og Hallerød, sier Carlsson.

Revirmarkering

Det er også observert ulv og spor i Linnekleppen-reviret i høst og vinter, men det er ingen sikre observasjoner på hannen med halsbånd sammen med andre ulver.

– Derimot sporet vi i desember tre ulver fra Bokerød og nordvestover i Ertemarka til Halden-vassdraget, hvor de må ha svømt over til Linnekleppen-reviret, opplyser ulvesporeren Jimmy Carlsson.

Han tillegger at det har vært tre ulver flere ganger.

– Og de driver med revirmarkering.

Tok prøver

Han har tatt prøver av det ulvene har etterlatt seg, og har nå fått svar.

– Vi har fått hundre prosent treff på at Linnekleppen-hannen beveger seg i Halden- og DalsEd-reviret. Han har hatt med seg en valp som er født i Linnekleppen-reviret, opplyser Carlsson.

Tispa er det mer usikkert med.

– Prøvene var ikke bra nok til å bekrefte om det er den gamle i Halden- og DalsEd-reviret som går sammen med Linnekleppen-hannen. Det vil fortsatt sporing og forhåpentligvis nye prøver gi et svar på, sier Jimmy Carlsson.

Mer fra Dagsavisen