Nyheter

Jakter du utenfor Norge?

Årets jaktsesong er i gang. Her er reglene for hva du kan ta med deg av våpen, hunder og kjøtt fra egen jakt når du krysser grensene.

Stammer kjøttet fra egen jakt i et EU-land, kan du innføre inntil 75 kilo kjøtt av hare, rein, skogsfugl, ryper, hjort, rådyr, dådyr, elg og villsvin tollfritt pr. kalenderår. Du må velge rød sone når du kommer til Norge. Her leverer du en egenerklæring om at kjøttet stammer fra egen jakt i EU, og at det skal brukes i egen husholdning.

Du må betale 14 prosent merverdiavgift for kjøttet basert på en fastsatt kilopris på 50 kroner.

Ønsker du å innføre kjøtt fra land utenfor EØS-området, kontakt Mattilsynet for informasjon om innførselsbestemmelser.

Europeisk våpenpass

Har du et europeisk våpenpass og reiser til et EU/EØS–land, trenger du ikke å deklarere våpenet for Tollvesenet ved grensepassering. Du må kunne legge fram våpenpasset hvis Tollvesenet ber om det. Det er politiet som utsteder våpenpass. Søknadsskjemaet og mer informasjon finner du på www.politi.no.

Hvis du ikke har våpenpass, eller du skal reise til land utenfor EØS-området, må du deklarere våpenet hos Tollvesenet ved utreise og innreise. Dette gjør du på et eget skjema som heter ”Erklæring om midlertidig utførsel av skytevåpen eller ammunisjon”. Skjemaet får du hos Tollvesenet, eller du kan laste det ned hos www.politi.no.

Kontakt myndighetene i landet du reiser til for å forsikre deg om at våpenpass er tilstrekkelig, og at det ikke finnes nasjonale ordninger i tillegg.

Våpenet må registreres i Sverige

Svensk toll har en registreringsordning for midlertidig innførsel av våpen til Sverige. Registreringen kan gjøres elektronisk på nettsidene til svensk toll www.tullverket.se, eller på en svensk tollstasjon.

Forbud mot lyddempere i Sverige

Dersom du skal bruke våpen med lyddemper i Sverige, må du søke om spesiell tillatelse fra svenske politimyndigheter.

Blyhagl til privat bruk

Det er forbudt å importere og eksportere blyhagl til og fra Norge.

Mer fra Dagsavisen