Nyheter

Jakter du utenfor Norge?

Årets jaktsesong står for døren. Tollvesenet minner om at det er regler for hva du kan ta med av våpen, hunder og kjøtt fra egen jakt tilbake til Norge.

Den tollfrie kvoten for innførsel av kjøtt er ti kilo. Det finnes imidlertid egne regler for hva du kan ta med deg av kjøtt, våpen og hunder fra egen jakt.

Kjøtt fra egen jakt

Stammer kjøttet fra egen jakt i et EU-land, kan du innføre inntil 75 kilo kjøtt av hare, rein, skogsfugl, ryper, hjort, rådyr, dådyr, elg og villsvin tollfritt pr. kalenderår.

Ved innførselen må du velge rød sone i tollkontrollen og deklarere varene i fortollingssystemet TVINN. I tillegg må du levere en egenerklæring om at varene stammer fra egen jakt i EU, og at de skal brukes i egen husholdning.

Du må betale 14 prosent merverdiavgift basert på en fastsatt kilopris på 50 kroner.

Ønsker du å innføre kjøtt fra land utenfor EØS-området, må du kontakte Mattilsynet for informasjon om innførselsbestemmelser.

Europeisk våpenpass

Har du et europeisk våpenpass og reiser til et EU/EØS–land, trenger du ikke å deklarere våpenet for Tollvesenet ved grensepassering. Du må kunne legge fram våpenpasset hvis Tollvesenet ber om det. Det er politiet som utsteder våpenpass. Søknadsskjemaet og mer informasjon finner du på politiets nettside.

Hvis du ikke har våpenpass, eller du skal reise til land utenfor EØS-området, må du deklarere våpenet hos Tollvesenet ved utreise og innreise. Du må fylle ut skjemaet "Erklæring om midlertidig utførsel av skytevåpen eller ammunisjon".

Ordningen med våpenpass er forholdsvis ny. Det er derfor lurt å kontakte myndighetene i landet du reiser til for å forsikre deg om at våpenpass er tilstrekkelig, og at det ikke finnes nasjonale ordninger i tillegg.

Våpenet må registreres i Sverige

Svensk toll opprettholder sin registreringsordning for midlertidig innførsel av våpen til Sverige. Registreringen kan gjøres elektronisk på nettsidene til svensk toll, eller på en svensk tollstasjon.

Blyhagl til privat bruk

Det er forbudt å importere og eksportere blyhagl til og fra Norge. Ytterligere opplysninger finnes hos Klima- og forurensningsdirektoratet.

Eget pass for hund

Det er innført en ordning med pass for hund innen Norge og EU. Både passet og hunden må vises Tollvesenet ved innførsel. Passet utstedes av veterinærer. For opplysninger om krav til vaksinasjoner og blodprøver, se informasjon på Mattilsynets nettside.

Det er fortsatt mulig å ta med hunder til Finland. Men hunden må ha et pass, være ID-merket og vaksinert mot rabies. Det kreves også blodprøvetest som viser at hunden har tilstrekkelig antistoffer mot rabies. Passering over grensen fra Finland til Norge med hund som hører hjemme i Norge, Sverige og Finland, trenger ikke skje i tollstasjonenes åpningstider.

Mellom Norge og Sverige er det ingen krav om pass. Du trenger ikke deklarere hunden for Tollvesenet ved innreise. Ved kontroll bør du kunne legge fram vaksinasjonsattest som dokumentasjon på at hunden er norsk.

Mer fra Dagsavisen