Nyheter

Stian (24) - lovlig båtfører fra 1. mai

-Et obligatorisk båtførerbevis burde myndighetene innført for mange år siden, synes Stian Syversen. 24-åringen fra Hvaler er en blant relativt få båteiere i distriktet som har valgt å avlegge den nye båtførerprøven før påbudet trer i kraft 1. mai.

Som eier av en skjærgårdsjeep med en 130 hestekrefters påhengsmotor er Syversen pålagt å ha båtførerbevis for å kunne føre sin huritggående farkost lovlig. Dette fordi han er født etter 1980.

-Et fornuftig krav

-Med så mange store og raske båter på vannet synes jeg det er rart at myndighetene ikke har stilt krav om sertifikatplikt tidligere. At også båtførere må ta lappen er både riktig og fornuftig.

Personlig tror jeg dette kravet kan føre til mer båtvett på sjøen, sier Stian Syversen - en blant syv kursdeltakere hos Lavskrika Uteskole på Hvaler.

Hvaler-mannen har selv benyttet seg flittig av skjærgården i flere år allerede. Men det var først i 2008 han ble eier av en båt som har flere enn ti hestekrefter og som går raskere enn ti knop.

Stian: - Jeg vil jo gjerne kjøre båt lovlig etter 1. mai 2010 også. Derfor har det vært en selvfølge å ta dette kurset. Man ønsker jo ikke å komme i klammeri med politiet....

Demokraten:-Blir du en bedre båtfører etter opplæringen som er gitt?

Stian:-Man lærer jo alltids noe nytt på et kurs. Det er vel få som ferdes på sjøen som kan absolutt alle sjøveisreglene på rams. For meg har dette vært en god oppfriskning - ja.

Få deltakere

Anslagsvis 170.000 kvinner og menn må ifølge myndighetene ha skaffet seg båtførerbeviset før 1. mai for å kunne kalle seg en lovlig båtfører. Over hele landet - også i Østfold - meldes det så langt om laber oppslutning om båtførerkursene:

-Kanskje kommer folk i siste liten, kanskje venter man til sommerferien nærmer seg. Uansett så hadde vi regnet med betydelig flere enn syv deltakere på vårt første kurs, forteller instruktør Erik Hegg Martinsen i Lavskrika Uteskole på Hvaler.

Faglæreren, som de siste seks åra har drevet sin egen private utdanningsvirksomhet i øykommunen, trøster seg imidlertid med at han ikke er alene om å vente på et storinnrykk. Også de etablerte voksenopplæringsorganisasjonene lurer på hvor båteierne har blitt av.

-Hva er pensum i det nye båtførerbeviset?

-I løpet av 24-timers kurset får deltakerne lære om sjøveisreglene, instrumentene ombord i en båt, navigering og hvordan man yter førstehjelp.

Vi har også en praktisk del hvor vi er ute i båt. Kort sagt; en enkel innføring i godt sjømannsskap som skal trygge både brukeren og omgivelsene, opplyser Hegg Martinsen som har oppkalt sin skolevirksomhet etter fuglen "lavskrika".

-Hva koster et godkjent båtførerkurs å gjennomføre?

-Hos oss er prisen 1500 kroner. Folk som har det travelt kan melde seg på et intensiv kurs i helga og betale 1800 kroner. I tillegg kommer eksamensavgiften hos Norsk Test på 150 kroner. Eksamen kan for øvrig avlegges på nettet 24 timer i døgnet, opplyser Erik Hegg Martinsen.

Mer fra Dagsavisen