Nyheter

Kun null-toleranse er godt nok

-Kirken skal ikke løse sine overgrepssaker på egen hånd. Slike problemer er det kun politiet som tar seg av. Derfor må vi fra Den katolske kirkens side få en mye større åpenhet om sexmisbruk og økonomisk utroskap.

Det sier menighetsrådsleder John Golding i St. Birgitta katolske menighet etter pavens påske-tale og avsløringene om Trondheims-biskopen Georg Müllers overgrep mot en mindreårig gutt fra Trøndelag på 1980-tallet.

Kirken beskytter seg selv

2. påskedag ventet en hel verden på at pave Benedikt XIV skulle ta et kraftig oppgjør mot sex-overgriperne i Den katolske kirkens egne rekker. Men overhodet for klodens mer enn en milliard katolikker berørte aldri temaet fra talerstolen i Vatikanet.

-Paven hadde en gyllen anledning til å ta avstand fra overgrepene som de siste månedene har vært gjenstand for et enormt mediefokus verden over.

Men han grep ikke sjansen. Det synes jeg er skuffende. Og jeg er sikkert ikke den eneste som reagerer slik, sier John Golding til Demokraten.

Golding har som aktive katolikker flest konstatert at antallet avslørte overgrepssaker i verdens største religiøse samfunn har vokst markant de siste åra.

-Kirken har en viss ukultur med å beskytte seg selv. Det må vi få en slutt på. Derfor mener jeg at et hvert tilfelle av sex-overgrep og likeså økonomisk utroskap må rapporteres til politiet.

Kirken skal ikke "løse" slik saker selv. Det har vi verken rett- eller kompetanse til å gjøre, understreker John Golding.

Brev til biskop Eidsvig

Golding har etter pavens påske-tale bestemt seg for å ta et oppgjør med unnfallenheten som fremdeles rår i deler av Den katolske kirkes lederskap.

-Jeg merket meg biskop Bent Eidsvig (Oslo) kritikk av pave-talen i media. Her har Eidsvig min fulle støtte. Men jeg synes biskopen må gå ett skritt lenger.

Etter mitt syn bør Eidsvig nå lage et pastoralt brev til menigehetene i bispedømmet hvor han klargjør sine standpunkter skriftlig.

På denne måten kan vi sammen ta avstand fra de forferdelige barne-overgrepene, poengterer Golding som en av de nærmeste dagene vil oppfordre Eidsvig pr. brev til å komme med en slik redegjørelse.

Null-toleranse

Profilert H-politiker og finansrådsleder i St. Birgitta-meningheten, Peter Kuran, synes i likhet med Golding at Den katolske kirken må få en mer konsis kriminalitets-linje framover.

-Enten du er speiderleder eller leder i Den Katolske kirke så må overgrep mot barn møtes med null-toleranse. Vi kan ikke akspetere slike handlinger, uansett hvor svineriet måtte finne sted. Derfor mener jeg Den katolske kirken må være langt mer åpen om disse problemstillingene enn hva vi har sett til nå, sier Kuran.

-Men paven - din øverste leder - feier overgreps-beskyldningene under teppet, jevnfør påske-talen?

-Jeg skulle gjerne sett at pavens tale inneholdt dette svært aktuelle elementet. Men uten å gå i hans forsvar så skal påske-talen fylles med mange andre store, viktige saker også. Krig og fred i verden, ikke minst, påminner Kuran.

Vil ikke avskaffe sølibat-påbudet

John Golding og Peter Kuran merker seg også at "sølibat" er et ord som dukker opp hver gang Den katolske kirke anklages for sex-overgrep mot mindreårige:

-Å beordre et menneske til et liv i sølibat - er dette et påbud som heller skulle vært et forbud?

Kuran:-Man må huske på at vi snakker om en verdenskirke hvor det på mange måter er en stor avstand mellom f.eks fransiskanerne, jesuittene og katolikkene her oppe i Norden.

For en fransiskaner er det mer riktig å leve i sølibat enn for en katolsk norsk familiefar. Å ta en generell avstand fra sølibat-livet blir derfor galt, understreker Peter Kuran.

John Golding: -Jeg tror nok at et liv i sølibat kan bidra til at overgrepssaker oppstår. Men sølibat er uansett ikke årsaken alene. Her er nok flere individuelle forklaringer enn som så.

Men personlig er jeg for en liberalisering på dette området. Det bør etter mitt skjønn være rom for mer valgfrihet.

Mer fra Dagsavisen